Vijesti

DAN CRVENIH HALJINA: “Moždani udari češći kod žena, najvažnija je prevencija”

U splitskom City centeru one u petak je, u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije te Klinike za neurologiju KBC-a Split, održana javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina”, kojom se želi podići svijest o moždanom udaru kod žena. Ovoj akciji nazočio je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije i saborska zastupnica Danica Baričević istaknula je kako su statistički podaci o moždanom udaru kod žena alarmantni. “Na godišnjoj razini se od moždanoga udara u bolnicama liječi više od 13 tisuća osoba. Hrvatsko liječničko društvo neurologa u Hrvatski je sabor poslalo prijedlog da se Dan crvenih haljina proglasi nacionalnim danom borbe protiv moždanog udara kod žena u Republici Hrvatskoj”, podsjetila je Baričević.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin rekla je kako žene češće imaju moždane udare u odnosu na muškarce. “Osobito je važno istaknuti prevenciju moždanog udara kod žena jer smo do sada znali da se moždani udari manje javljaju kod žena do menopauze. Vrlo je važan način života jer moždani udar češće dobivaju oni koji su pretili, koji imaju povišeni krvni tlak, dijabetes i oni koji puše”, upozorava Karin.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button