Vijesti

Dan glagoljice i glagoljaštva u Muzeju Cetinske krajine

Dan glagoljice i glagoljaštva tradicionalno se obilježava 22. veljače, na dan objave hrvatskog prvotiska Misala po zakonu rimskoga dvora koji ove godine slavi 540. rođendan. Povodom ovoga događaja, Muzej Cetinske krajine organizirao je Dane glagoljice u suradnji s Tehničkom i industrijskom školom Ruđera Boškovića U Sinju, Općom gimnazijom Dinka Šimunovića i Franjevačkom klasičnom gimnazijom u Sinju. Također, u ovome tjednu glagoljice, od 28. veljače do 3. ožujka, održavaju se i radionice pisanja glagoljice s osnovnoškolcima iz OŠ fra Pavla Vučkovića u Gradskoj knjižnici Sinj, dok su učenici Strukovne škole bana Josipa Jelačića istu odradili u Muzeju Cetinske krajine.

U petak, 3. ožujka 2023. u 18:30 sati održat će se predstavljanje učeničkih radova vezanih uz ovo povijesno pismo, ali i predavanje o povijesti jezika i glagoljice koje će izložiti učenice Opće gimnazije Dinka Šimunovića s mentoricom prof. Mirelom Sablić. Nakon uvodnoga izlaganja slijedi predavanje o glagoljičnim spomenicima i rukopisima koje će održati učenici Franjevačke klasične gimnazije uz mentoricu prof. Antoniju Šarić.  Da sinjske mlade generacije svojim rukama mogu stvarati nešto novo i povezivati s povijesnim kontekstom predstavit će učenici Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju koji su posebno za ovu priliku izradili nekoliko izložbenih predmeta vezanih uz glagoljsko pismo, uz pomoć njihovih mentora prof. Kozića (stolarska grupa učenika) i prof. Vulića (elektrotehnička grupa učenika).

Ovom se prilikom poziva sva zainteresirana javnost, kao i roditelji i obitelji učenika koji sudjeluju u ovome projektu, da sutra u prostorima Muzeja Cetinske krajine u 18:30 pogledaju što to mlađe generacije znaju i rade, podrže njihov trud, kako učenika tako i profesora, a i nauče nešto o povijesti našega jezika i suvremenoj uporabi povijesnoga pisma.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button