Vijesti

Danas je obilježen Dan Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju.

U godini u kojoj se obilježava trideseta obljetnica djelovanja pod ovim imenom, pripremljen je bogat slavljenički program. U ponedjeljak je održana diseminacija Erasmus+ projekta “Iskustveni rad u Irskoj”. Učenici koji su sudjelovali na mobilnosti su održali predavanje za učenike prvih razreda. Istog dana otvorena je izložba učenika u zanimanju stolar.

U utorak je održano  predavanje iz robotike kao i pokusi iz Fizike što su prezentirale  učenice četvrtog i drugog razreda u zanimanju elektrotehničar učenicima osmih razreda Osnovne škole Marko Marulić iz Sinja .Učenici su pogledali izložbu radova učenika stolara.Također, istog dana nagrađeni su darom učenici koji su nastupili na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima. Nagrađeni učenici su: Filip Šušnjara(srebrna medalja na drž.natjecanju), Šimun Modrić, Toni Barać, Magdalena Perković Paloš, Stipe Nasić, Ivano Tokić, Anđelo Tadić, Marko Radan, Rino Milanović i Alen Samardžić. Učenicima sudionicima mobilnosti podijeljeni su certifikati.

Jučer je upriličena edukacija i radionica pod nazivom „Učenici za zeleniju budućnost“. Učenici 1.F u zanimanju tehničar cestovnoog prometa i 1.B razreda stolari su tijekom radionice rješavali kviz i odgovarali na pitanja, a najuspješniji su dobili i prigodne nagrade. Cilj ove radionice i edukacije je usvajanje navika o pravilnom odlaganju otpada, reciklaži i ponovnoj upotrebi e-otpada.

U sklopu radionice organizirana je sadnja dvije masline sorte oblica u školskom dvorištu.

Jedan od centralnih događaja prilikom obilježavanja Dana Škole jest projekt “120 godina prve vožnje sinjskom feratom”. S projektom se započelo tijekom 2022. godine prikupljanjem i kreiranjem učeničkih materijala. Učenik Ivan Vuletić istražio je i zapisao tehničke karakteristike vlaka, a učenica Nina Bašić zapisala je razgovor sa svojom prabakom o doživljajima u vožnji rerom. Aktivnosti su nastavili učenica Nina Samardžić i Jerko Grujović koji su izradili strip na temu ključnih scena iz novele „Katastrofa,“ hrvatskog književnika Janka Polića Kamova. Učenik Tino Macan izradio je na istu temu digitalni strip.

Navedene aktivnosti spojene su u video s prikladnim povijesnim okvirom i kratkom retrospektivom izgradnje željezničkih postaja i ostalih prometnih elemenata. Povezani video materijal prati pjesma „Ferata“, klape Sinj. Projektu je pridružena i izrada privjeska u obliku male lokomotive u različitim bojama koji su izrađivali učenici Luka Jukić i Roko Vrgoč na 3D printeru. Učenike je pratila i motivirala nastavnica Sanja Sarić.

Šlag na kraju su bila sportska natjecanja iz stolnog tenisa i šaha. Pobjednik u stolnom tenisu je Ivan Prcela dok su u šahu najbolji bili Mate Mijić, Stipe Vrcan, Nikola Čavčić i Matija Blajić svi u zanimanju elektrotehničar. Na sam Dan škole tradicionalno je odigrana revijalna utakmica između učenika  i nastavnika u nogometu. U punoj sportskoj dvorani u fer i korektnoj atmosferi nakon što u regularnom dijelu nije bilo pobjednika istog su odlučili kazneni udarci. Čestitke pobjednicima, učenicima, a nastavnicima želimo više sreće dogodine.

Nakon utakmice, ravnateljica Barać, još je jednom čestitala svim bivšim i sadašnjim učenicima i djelatnicima te zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji Dana škole. Za sve okupljene uslijedio je prigodni domjenak.

Za ravnateljicu i djelatnike nema odmora, budući da od sutra kreću s projektom “Promidžba škole”. Posjetit će sve osme razrede s područja Cetinske krajine, kako bi im predstavili svoj rad i mogućnost upisa u školu.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button