Vijesti

Danas je u klaustru crkve Gospe Sinjske predstavljan projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj

Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice.

Ovaj projekt je bio završen 2015. godine, no nakon toga su nastupile brojne devastacije na samoj stazi i Županija inicijalno ulaže 200 tisuća kuna za obnovu staze od Solina do Sinja.

Predstavljanu su prisustvovali dožupan Luka Brčić, ispred HGSS-a Stipe Božić,  gradonačelnica Kristina Križanac, fra Bože Vuleta i gvardijan fra Ante Čovo, direktor Turističke zajednice SDŽ Joško Stella i sinjska direktorica Monika Vrgoč.

Ove subote, 06. lipnja, prigodno je organizirano prvo hodočašće medicinskog osoblja, kao zavjet i zahvala za uspješnu borbu protiv bolesti COVID-19. Zatim slijedi organizirano hodočašće vatrogasaca iz Sinja i Solina prema Dugopolju.

Hodočašća su zamišljena kao devetnica subotom uoči proslave blagdana Velike Gospe. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom jedinstvenom i plemenitom putu uz promišljanje i meditaciju.

Povezani članci

3 Komentara

  1. Ruta je oduvik išla preko Vagnja a ne preko otoka i kamenskog jer je dosta duža tako. Zna se ciji lobij i u ovom slucaju drma.

    2
    1
  2. Zasto niko ne seta preko staze?
    Hodocasnici i dalje hodaju glavnom cestom

  3. Da, glavnom cestom, kroz Glavice, od Hana, većim dijelom bez nogostupa i rasvjete, hodaju po cesti riskirajući živote i ugrožavaju i sebe i promet.. To je ta cesta ‘smrti’…..

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button