Ostalo

Danas je Valentinovo, dan zaljubljenih

Danas je Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih koji se obilježava svake godine 14. veljače. No znate li kako je došlo do obilježavanja ovog blagdana koji danas poprima sasvim drugu simboliku i značenje?

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerojatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom veljače, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. veljače.

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za ‘potrošačku kulturu’.

Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Zanimljiva je i činjenica da u Americi, čak 15 posto djevojaka same sebi pošalju čestitku za Valentinovo.

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je ujedno, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button