Kultura

Dani hrvatskoga jezika u Muzeju CK – Premijera filma i javna predavanja učenika srednjih škola grada Sinja

Svi znamo kako naša Cetinska krajina ima jako bogatu povijest i prekrasnu kulturnu baštinu. Grad Sinj, iako površinom manji, nikako nije mali grad – a posebno nije kada je u pitanju znanje i kreativnost njegovih učenika, posljednje navedeno možete i morate vidjeti u petak, 15. ožujka 2024. godine u Muzeju Cetinske krajine (Palacina) u 18h.

U suradnji s Muzejom Cetinske krajine, učenici srednjih škola na području grada Sinja – Gimnazije Dinka Šimunovića, Franjevačke klasične gimnazije, Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića te Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju – posljednjih su tjedana marljivo pisali scenarij, snimali i montirali dokumentarni film „Cetinska krajina kroz prošlost“. Njima su, naravno, pomagali i usmjeravali ih njihovi nastavnici: Mirela Sablić, Antonija Čarić, Ante Jureta i Nikola Jelinčić.

Ovaj petak u prostoru Muzeja Cetinske krajine i Palacine očekuju vas učenici ovih sinjskih srednjih škola s autorskim filmom u koji je uloženo puno truda i znanja, kao i njihova javna predavanja o razvoju hrvatskoga jezika, povijesnom razvoju Cetinske krajine, kao i govoru ovoga prostora o kojemu se možda i ne govori tako često.

Ove radionice održavale su se u sklopu kulturne manifestacije Dani hrvatskoga jezika – tjedna u kojemu se obilježava potpisivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika potpisane 1967. godine. Upravo te godine, na datum 15. ožujka, sve onodobne važne institucije potpisale su Deklaraciju. Ova je manifestacija prihvaćena od Hrvatskoga Sabora 1997. godine te svake godine brojne institucije donose raznovrsne programe kojima potiču sve generacije na obrazovanje i ljubav prema jeziku.

Podržite ove mlade i talentirane učenike i učenice u njihovome prvom javnom nastupu – svojim dolaskom potičemo ove mlade generacije na daljnje bavljenje kulturom i podižemo svijest o važnosti očuvanja naše kulturne baštine.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button