Vijesti

Dani „Martinja“ – pojačane aktivnosti u prometu

U studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U prvih deset mjeseci 2023. godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske kod 301 osobe- sudionika prometnih nesreća, utvrđena prisutnost alkohola u organizmu. Protekla dva vikenda na području Splitsko-dalmatinske županije neslavni „rekorderi“ bili su vozači 2,84 g/kg i 2,55 g/kg, a samo prošlog vikenda zbog vožnje u alkoholiziranom stanju sankcionirali smo  53 vozača. Međutim, usprkos radu policije na terenu, ne možemo biti zadovoljni trenutačnim stanjem sigurnosti cestovnog prometa obzirom da je od početka godine do danas smrtno stradale 33 osobe. Kao sudionici u prometu moramo biti svjesni opasnosti prebrze vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola i svih ostalih rizičnih ponašanja. Neodgovorni, nesavjesni sudionici koji svojim ponašanjem ugrožavaju sebe, ugrožavaju i sve ostale u prometu.

Kako vlastitim ponašanjem ne bi doveli u opasnost sebe i ostale sudionike u prometu, još jednom apeliramo na svih da se pridržavaju zakonskih propisa, a posebno da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila i da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva – koristite javni ili taxi prijevoz, pješačite ili unaprijed dogovorite s nekim iz društva tko će ostati trijezan i voziti natrag. U uvjetima noćne vožnje, posebno vikendom, vozite sporije i opreznije, a pritom ne zaboravite da nema opravdanog razloga za vožnju pod utjecajem alkohola i opojnih droga. Svaki metar ceste je crna točka ako vozite pod utjecajem alkohola!

Više informacija možete saznati iz priopćenja Ravnateljstva policije Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu, te u danima Martinja.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button