Vijesti

„Darujmo sigurnost jedni drugima!“- najljepši poklon za blagdane

Na prometnicama Splitsko-dalmatinske županije od početka godine do danas smrtno su stradale 33 osobe. Unatoč kontinuiranom radu policije na terenu, provođenju nadzora i kontrole cestovnog prometa i sankcioniranja prometnih prekršaja, broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih kao i broj prometnih nesreća u stalnom su porastu u usporedbi sa 2022.godinom.

Prosinac pred nas stavlja nove izazove u vidu većeg broj druženja i izlazaka uz kojih, budimo jasni, ide i konzumiranje alkohola, a time se povećava mogućnost ulaženja u rizike koje negativno utječu na stanje sigurnosti u cestovnom prometu. Alkohol i brzina su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća.
Uz apel opreza usmjeren vozačima, ne manje važno je istaknuti i pozvati na ostvarenje uloge partnera u sigurnosti, lokalnu zajednicu i organizatore prosinačkih okupljanja. Naime, ciljano i namjenski organiziran javni prijevoz, suradnja sa tvrtkama koje organiziraju taksi službe ili neki drugi kreativni, a sigurni oblici dolaska i odlaska na organizirana događanja,  sigurno su dodana vrijednost u segmentu brige o svojim sugrađanima i gostima

Uz osnovnu poruku kampanje  „Darujmo sigurnost jedni drugima !“, Policijska uprava splitsko-dalmatinska tijekom prosinca će dodatno intenzivirati postupanja u segmentu nadzora i kontrole prometa na cestama.   Naime, osim kontinuiteta aktivnosti tijekom vikenda i provođenja specijaliziranih represivnih akcija, u prosincu ćemo biti još vidljiviji i aktivniji u prevenciji svih oblika neprihvatljivog ponašanja na cestama.

Policijske postaje na otocima, u priobalju i zaleđu Splitsko-dalmatinske županije,  svakog tjedna će provoditi zajedničke akcije nadzora i kontrole prometa. Naš fokus biti će posebno najteži prometni prekršaj, uvriježenog naziva „faktori rizika“, ali i svi drugi oblici rizičnih ponašanja u prometu. Osim sigurnosti na cestama, fokus naših službenika usmjeriti će se i na sekundarne prekršaje i kaznena djela iz domene rada policije.

Posebnu je važno ponoviti i uvijek iznova naglasiti rizik kod mladih vozača koji će ovog prosinca, neki po prvi put,  poželjeli samostalno doći vozilom kući nakon izlaska. Nemojte riskirati svoj život i živote vaših prijatelja vozeći pod utjecajem alkohola.

Neka nam prosinac i blagdani proteknu mirno i sigurno, bez stradavanja u prometu. Apeliramo na građane na sve sudionike u prometu da nam pomognu u ostvarenju ovog cilja savjesnim i odgovornim ponašanjem u prometu.

Nemojte nikada nakon konzumiranja alkohola upravljati vozilom.

Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu – vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikli. Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja  uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Ovog prosinca poklonimo sigurnost jedni drugima.

Odgovorim ponašanjem u prometu čuvate svoj život, ali i život svih ostalih sudionika !

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button