Vijesti

Delegacija Grada Sinja na obilježavanju godišnjice stradanja Sajmišta – Vukovar

Delegacija Grada Sinja u kojoj su gradonačelnik Miro Bulj i Željko Poljak sudjelovat će danas na obilježavanju godišnjice stradanja Sajmišta, a na poziv Udruge hrvatskih branitelja Sajmište Vukovar.

Točno prije 31 godinu, 14. rujna 1991. godine nakon žestokih napada pao je jedan dio obrambenih crta koje su držali hrvatski branitelji Sajmišta. U taj prostor upali su četnici i JNA te ubili dvanaest hrvatskih branitelja i civila koje su potom bacili u bunar.

Krvoproliće se nastavilo i 15. rujna, sve dok branitelji nisu stabilizirali prve crte obrane, a uslijed svakodnevnih granatiranja izginula je gotovo cijela mladost Sajmišta, a mnogi hrvatski branitelji završili su u koncentracijskim logorima po Srbiji. Nakon toga veliki je broj hrvatskih branitelja i civila odveden u nepoznatom pravcu, a njihova sudbina ni danas nije poznata. Za zlodjela nitko dosad nije odgovarao.

Danas je to mjesto obilježeno kao jedna od bezbroj masovnih grobnica razbacanih po cijeloj Hrvatskoj na kojem će se položiti cvijeće, zapaliti svijeće i izmoliti molitva za sve nestale, poginule i umrle branitelje.

Povezani članci

2 Komentara

  1. Je li itko u ime grada Sinja otiša u Ploče na obilježavanje “Zelena tabla – Male bare”? U toj uspješnoj akciji kad se uzelo naoružanje iz skladišta i potjeralo JNA iz doline Neretve, udarna grupa bili su bojovnici iz Sinja u sastavu padobransko diverzantskog voda 4. brigade, glavni zapovjednik bio je iz Sinja a jedini poginuli također iz Sinja. Pijetet i najveća počast bojovnicima sa Sajmišta, njihova žrtva nemjerljiva je sa djelom i uspjehom koje su postigli bojovnici u Pločama na današnji dan 1991. ali svakako zaslužuje nekakvu počast formalnih predstavnika lokalne vlasti.

  2. Počast i slava ratnicima sa Sajmišta i svim palim herojima bez ikakve primisli, međutim što se tiče konkretno ovog komentara u praksi je deviza “Dobar Indijanac je samo mrtav Indijanac”. Da bi se ovima iz Ploča dala nekakva pažnja očito je iz 20 godišnje prakse da su trebali poginuti pri toj akciji.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button