Vijesti

“Demokracija na sinjski način” – javna tribina

“Demokracija na sinjski način” naziv je javne tribine s prof.dr.sc. Ivanom Koprićem, koja će se održati danas, 1. prosinca s početkom u 10 sati u Galeriji Sikirica u Alkarskim dvorima.

Prof. Koprić će govoriti o važnosti decentralizacije te analizirati aktualne probleme lokalne samouprave. Za decentralizaciju su osobito važna različita pitanja teritorijalne organizacije lokalne samouprave, a gradovi mogu biti pokretači lokalnog razvoja i relativno jaki pružatelji javnih usluga, kao i uopće središte javnog života. U tom će kontekstu biti više riječi o ulozi mjesne samouprave u gradovima, koja je važna da se u okviru opće uloge gradova ne zanemare interesi građana pojedinih gradskih dijelova. Mjesna samouprava mogla bi biti dodatni faktor uspješnosti gradova.

Pored lokalnih političkih tijela, temelj kapaciteta i sposobnosti efikasnog djelovanja lokalnih i regionalnih jedinica su lokalni službenici koji bi morali zadovoljiti standarde visokostručnih i profesionalnih, etičnih, dobro motiviranih i proaktivnih javnih službenika. O aktualnim pitanjima pravne regulacije, obrazovanja, plaćanja i zapošljavanja službenika, ali i korupcije u kontekstu lokalne samouprave, govoriti će prof. Koprić.

Prof. dr. sc. Ivan Koprić redoviti je profesor u trajnom zvanju zaposlen na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 1987. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlen je od 1. rujna 1990. na Katedri za upravnu znanost. Magisterij iz upravno-političkih znanosti obranio je 1994., a doktorsku disertaciju Međuuvjetovanost strukture i komuniciranja u upravnim organizacijama 1999. godine. Predstojnik je Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu od 2007., a na Pravnom fakultetu je vodio Studijski centar za javnu upravu i javne financije (2011./15.) te obavljao niz drugih funkcija (prodekan, 2001./03.; predstojnik Zavoda za javno pravo i javnu upravu 2005./13.; voditelj doktorskog smjera javno pravo i javna uprava 2011./15.).

Povezani članci

Back to top button