Vijesti

Didi s Kamešnice – Gljev, gostovali na karnevalskim svečanostima u Oristanu i Samugheo na Sardiniji

Na poziv predstavnika I’Mamutzones de Samugheo – gruppo etnico culturale, 16. i 17. veljače, na karnevalskim svečanostima u Oristanu i Samugheu na Sardiniji u kulturno zabavnom programu sudjelovali su članovi Karnevalske udruge „Didi s Kamešnice“- Gljev.

U sklopu karnevalskih  svečanosti 16. i 17. veljače, naša Karnevalska udruga „Didi s Kamešnice“ – Gljev, predstavila je pokladne običaje mačkara podkamešničkih sela na dva značajna događaja na Sardiniji.

Ovo gostovanje rezultat je sedmogodišnje bliske suradnje Viteškog alkarskog društva Sinj i članova društva Sa Sartiglia iz Oristana koji se rado uzajamno posjećuju za vrijeme alkarskih svečanosti i održavanja Sartiglie, jednog od posljednjih konjičkih karnevalskih nadmetanja mediteranskoga područja.

U svrhu daljnje razmjene tradicije i kulturne baštine, na događaju „Aspettando la Sartiglia“ u gradu Oristanu, sudjelovala je naša karnevalska udruga „Didi s Kamešnice- Gljev“ i prezentirala segment naše bogate nematerijalne  kulturne baštine godišnjih pokladnih ophoda mačkara podkamešničkih sela, koja se nalazi na listi nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Drugo gostovanje naših „Dida“ upriličeno je pred 30 000 znatiželjnih gledatelja na 24. karnevalskim svečanostima „Su Carrasegare Antigu Samughesu” u gradu Samugheo, provincija Oristano na Sardiniji.

Ljubazni domaćini priredili su bogat i zanimljiv kulturno zabavni program u znaku brojnih mačkarskih skupina iz cijele Italije, a nastup naših „Dida“ nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ovo gostovanje Karnevalske udruge Didi s Kamešnice – Gljev, bilo je izvrstan način promocije bogate tradicije i običaja Grada Sinja i Cetinskog kraja uz razmjenu znanja i mogućnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude. Gostovanje na Sardiniji, ostvareno uz dragocjenu potporu Ministarstva kulture, Splitsko dalmatinske županije, Grada Sinja, Turističke zajednice grada Sinja i don Josipa Dukića, temelj je za daljnju kulturnu razmjenu između Oristana i Samughea s jedne i Sinja i Gljeva s druge strane – s ciljem opsežnijega promicanja ovih jedinstvenih manifestacija.

Foto galerija:

Povezani članci

Back to top button