Kultura

Diva Grabovčeva nastupila na Štitu

https://www.rama-prozor.info/

Jučer je predstava „Diva Grabovčeva“ postavljena u samostanskoj kino dvorani, u organizaciji franjevačkog samostana Rama Šćit, s početkom u 12:00 sati.

Za vrijeme turske okupacije, Turci su počinili mnoge zločine nad mladim kršćanskim djevojkama, a širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine narod im je odao počast, imenovavši mnogo mikropotonima nakon njih i čuvajući ih u molitvi i usmenoj predaji.

Tako je hrvatska pukovnija Rama i Hercegovina stoljećima klanjala usamljenom grobu na Kedžari usred planine Vran kao sveto mjesto. Prema legendi počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je u cvijetu svoje mladosti usmrtio bijesni turski plemić jer se opirala njegovoj požudi.

Sinjsko narodno kazalište uspješno djeluje, s manjim prekidima, više od 60 godina. Sudjeluje na brojnim kazališnim festivalima i predstavama, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Uspješni su organizatori kazališnih seminara, kao i festivala “Međunarodni ALKA-FEST” u lipnju i srpnju i Međunarodnih susreta prijatelja grada “Kazališnog maratona” u listopadu.

Na festivalima i smotrama primio je brojne nagrade i priznanja, a njihov rad prepoznat je u gradu Sinju, a dobio je i nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Pohvale za aktivnosti a naročito za evociranje odakle smo potekli većina Sinjana. Jedan narod na svom vjekovnom prostoru, trenutno u dvi države.

    5
    1
Back to top button