Vijesti

Dolaze nove mjere, maske na grobljima, zabrana prodaje alkohola 00:00-06:00 sati, svadbe i kafići do ponoći…

Ministar Božinović je na tiskovnoj konferenciji izjavio da su pripremili odluku koja bi stupila na snagu sutra-ponedjeljak u 0:00, s obzirom na to da u Narodnim novinama izlazi u ponedjeljak. Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja.

Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metar na otvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 ljudi. Na svadbama naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, samo svadbena mogu do 0:00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći). Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba.

Zabranjuje se prodaja alkohola od 00:00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih svetih.

Mjere se određuju na 14 dana, nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli.

Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na posao ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Trebaju se smanjiti fizički kontakti između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama. Preporučuje se i reduciranje sastanaka na najmanju moguću mjeru.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.

Ako negdje postoji blaža mjera, primijenit će se ove strože.

Kao potpuna novost uvest će se zabrana prodaje alkohola noću. Neslužbeno je predviđeno, zabranit će se prodaja alkohola na benzinskim crpkama, na kioscima i u trgovinama koje rade noću. Zabrana će početi najkasnije u ponoć, do kada najdulje mogu raditi ugostiteljski objekti. Točenje alkohola u ugostiteljskim objektima neće se zabraniti.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button