Vijesti

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ima novi CT uređaj, uskoro se očekuju još dva

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban danas je, u društvu državnoga tajnika u Ministarstvu zdravstva Tomislava Dulibića, obišao novi uređaj MSCT dijagnostike u Odjelu radiološke dijagnostike Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Novi uređaj smješten je u „Školskoj poliklinici“ u Splitu, a voditeljica CT odjela županijskoga Doma zdravlja dr. Marina Norac Kevo ističe kako je novi uređaj već krenuo s radom. „Radi se u dvije smjene. U prvoj smjeni naši liječnici iz Doma zdravlja obave 15 pretraga, a drugu smjenu smo ustupili našim kolegama iz KBC-a Split zbog transfera njihova CT-a. Plan je da ćemo od 1. siječnja raditi stalno u dvije smjene, tako da će prvu smjenu popunjavati liječnici Doma zdravlja, a drugu KBC Split“, najavila je Norac Kevo, koja je zahvalila voditelju Radiološkog odjela Doma zdravlja dr. Dini Cariću na zalaganju za nabavku novoga CT uređaja. „Mi smo pregledali oko 120 tisuća ljudi u županiji. Radi se o rendgenskim, mamografskim i ultrazvučnim pregledima, a CT je započeo s radom prije nekoliko dana. U našoj županiji je planirano ukupno 5 CT uređaja, što je maksimum. Trenutno je jedan u Splitu, a Ministarstvo je odobrilo još dva“, rekao je dr. Carić.

Župan Blaženko Boban kao posebnu vrijednost ovoga uređaja ističe sinergiju rada Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i KBC-a Split. „U dogovoru s ravnateljem Doma zdravlja i ravnateljem KBC-a Split radiolozi će popunjavati potrebite termine kako bi ovaj uređaj bio maksimalno iskoristiv. Iznimno je bitno za naše pacijente, koji će koristiti ovaj, a uskoro i ostala dva uređaja, činjenica da će se raditi maksimalnim kapacitetima“, smatra Boban.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić se ovim ulaganjem rasterećuje bolnički sustav. „U dvije Vlade Andreja Plenkovića mi smo uložili u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije oko 25 milijuna kuna. Županija je uložila oko 5 milijuna u radiološku opremu, a jedan od dva CT uređaja koji će doći bit će smješten na otoku Hvaru“, rekao je Dulibić.

Radiološki sustav je u potpunosti decentraliziran te se nalazi mogu očitati u svakom trenutku s bilo koje lokacije umrežene u sustav. „Svih 12 radioloških lokacija je međusobno umreženo, a sada kao 13. lokacija je u sustavu i KBC Split, s radnom stanicom unutar bolnice. Pacijent kada snimi sliku na Visu, ona se očitava na isti dan, a on ne zna gdje se nalazio radiolog koji očitava tu snimku“, ističe ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa.

Povezani članci

Back to top button