Politika

Domovinski pokret priopćenje – proračuni Grada Sinja, kronologija propadanja jednog grada

Proračuni Grada Sinja – kronologija propadanja jednog grada

Poštovani sugrađani,

dopustite mi da vam na početku ovog, prvog, javnog obraćanja čestitam Božić i zaželim sve najbolje u Novoj godini. Povod ovog obraćanja je proračun Grada Sinja, najvažniji gradski dokument koji je usvojen prije nekoliko dana. Proračun za 2021. usvojen je u ukupnom iznosu od 109,2 milijuna kuna. Kako se proračunska politika ne može voditi samo na osnovu jedne proračunske godine treba pogledati kako su izgledali gradski proračuni u proteklim godinama. Tako je proračun za 2018. usvojen u ukupnom iznosu od 115,2 milijuna kuna, za 2019. on je iznosio 128,4 milijuna kuna, a za 2020. 119 milijuna kuna. Ono što je zaista zabrinjavajuće je trend smanjenja proračuna što je najvidljiviji znak nazadovanja grada. Usporedimo li proračun Sinja s onim Grada Trilja za 2021. koji iznosi 115,4 milijuna kuna, a koji ima nekoliko puta manje stanovnika, vidimo kako je Sinj u galopirajućem trendu nazadovanja. Alarmantno je što navedeno nazadovanje nije uočljivo samo u odnosu na ostala regionalna središta u Hrvatskoj već je Sinj počeo nazadovati i u odnosu na druga subregionalna središta Cetinskog kraja.

Iako proračun pokazuje izraziti trend pada, jedna njegova stavka iz godine u godinu pokazuje postojano povećanje. Tako su rashodi proračuna 2017. iznosili 49,8 milijuna kuna, 2018. 68,2 milijuna kuna, a 2019. 96,8 milijuna kuna. U tri godine gotovo 215 milijuna kuna. I što smo napravili s tim novcem? Na Zavodu za zapošljavanje nam je gotovo 2800 ljudi, tisuće mladih su napustile Cetinski kraj, a mi se svake godine sve više pretvaramo u varoš koji, po razvoju, prestižu i okolni gradići i općine.

Vrijeme je za drastični zaokret u promišljanju razvoja grada. Vrijeme je za nove ideje i novo zajedništvo svih koji žele dobro ovom gradu. Stoga se potrudimo da u Novoj godini izgradimo jedan bolji, vedriji i prosperitetniji Sinj.

Dopredsjednica DP SD županije
Mirjana Babić

Dokument: Priopćenje za javnost

Povezani članci

Back to top button