Politika

DP Sinj – Tražimo da uprava budućeg Parka prirode „Dinara“ bude u Sinju

Priopćenje DP grada Sinja prenosimo u cijelosti.

Poštovani sugrađani,

Dragi moji Sinjani i Cetinjani,
Hrvatska će uskoro dobiti dvanaesti park prirode. Biti će to Park prirode „Dinara“ na 62.944,48 hektara površine. Proglašenjem novog parka prirode na Dinari će se sačuvati brojne biljne i životinjske vrste koje su endemske. Velika je ovo prilika za razvoj turizma kompletnog područja koje je naslonjeno na Dinaru.

Dinara se sa 63 posto svoje površine prostire na području Splitsko dalmatinske, a sa 37 posto na području Šibensko kninske županije. Park prirode površinom zauzima dijelove ovih jedinica lokalne samouprave: Knin 27 posto, Sinj 32 posto, Trilj 16 posto, Vrlika 50 posto, Biskupija 5 posto, Civljane 90 posto, Hrvace 52 posto, Kijevo 72 posto te Otok 64 posto.

Jasno je kako je prostorni obuhvat budućeg parka prirode većinom u zoni Cetinskog kraja stoga je legitimno postaviti pitanje – zašto uprava budućeg paraka prirode ne bi bila smještena u Sinju?

Naš Cetinski kraj zaostaje u razvoju u odnosu na druga mjesta u našoj Hrvatskoj. Priroda i dragi Bog su nas nagradili te naš kraj ima velike mogućnosti u razvoju poljoprivrede i turizma ako ćemo kvalitetno upravljati procesima njihova razvoja.

Domovinski pokret Sinj od resornog ministarstva, Vlade i Splitsko dalmatinske županije traži da se Sinj razmotri kao buduće upravno sjedište parka prirode. Ne zaboravimo, naš kraj na prošlim parlamentarnim izborima dao je ne jednog, već dva saborska zastupnika, jednog iz HDZ-a drugog iz MOST-a, tražimo da aktualiziraju ovo pitanje u interesu Sinja i Cetinskog kraja.

Također, ukoliko se Dinara proglašava parkom prirode tražimo od resornog ministarstva da poništi koncesije za bušenje i eksploataciju ugljikovodika koje su ranije dodijeljene INA-i. Složite će te se kako zaštićena zona paraka prirode i eksploatacija ugljikovodika ne idu ruku pod ruku!

Povezani članci

6 Komentara

 1. Dajte svom Škori jedan od 62.944 hektara tog parka priroede za novi parking pa nek naplaćiva lipo ka šta je kod dičje bolnice bolesnoj dici naplaćiva parking

  6
  6
 2. kamičak doo jel ti to odgovaraš na konkretan prijedlog objedom koja nema veze sa temom?
  to je stara komunistička škola propagande (niškoristi op.a.) od koje nažalost obolijevaju i uvjereni komunisti, a
  i oni koji se ne smatraju komunistima, valjda zato šta su toliko dugo živili u sistemu ili su ih odgajali isti. sutra
  kad se probudiš probaj bit bolji čovik (radi sebe op.a.) pa napiši jesi li za ili protiv i zašto (kd već voliš komentirat na reri)
  da sjedište bude u Sinju a ne šta Škoro radi.

  3
  2
 3. Kako će uSinju kad će naš dio planine biti pod vjtrenjačama i solarima. Naš dio bi po nekoj logici tribalo izbaciti iz tog parka prirode jer se sprema dar mar ekocid. Naravno, ljude niko ne upozorava na ovo.
  Sjedište parka će tamo di vladaji …

  5
  1
 4. Od međe sa hrvacama do bilog briga bit će šuma vjetrenjača, tako da područje sinjske općine nema šta raditi u tom parku.
  Tamo di završava područje općine Hrvace, zavrašavt će i priroda. Namistili su naši igru.

  5
  1
 5. Triba je vjtropark biti na vrdovu, onda se skužilo da će smetati glavama koje tamo imaju vikendice, pa su ga prebacili 2 km dalje u na područje općine Sinj. Koga briga šta će se tako uništiti stočare s tog dila sinjske općine, a o turizmu i da ne pričamo.

Back to top button