Vijesti

Dr.sc. Danica Ramljak – Ne treba imati doktorat znanosti za uočiti da Grad Sinj osniva Galeriju Sikirica na neprimjeren način pri tome čineći štetu samom umjetniku ali i građanima Sinja

Pismo dr.sc. Danice Ramljak prenosimo izvorno i u cijelosti:

Kao rezultat Priopćenja koje sam dala u sinjsku javnost 14.2. 2023 nakon  što sam slušajući sjednicu Gradskog vijeća Grada Sinja na temu izdvajanja Galerije Sikirica iz Kulturno umjetničkog središta (KUS-a), u kojem sam iznijela neka vlastita zapažanja o nelogičnostima u svezi izdvajanja Galerije Sikirica iz KUS-a te registracije iste na adresu u Galeriji Galijotović (inače obje galerije su formalno u sastavu KUS-a kao gradske ustanove), jučer ujutro me nakon mog istupa u javnosti telefonom kontaktirala gđa Dragana Modrić, voditeljica galerije Sikirica, te, što u ovom slučaju nije nevažno, sestra gradonačelnikove savjetnice Božene Romac koja od dolaska gradonačelnika Mira Bulja na vlast vedri i oblači javnim sredstvima Grada za kulturu.

 

Nažalost zbog vlastite poslovne prezauzetosti nisam gđi Modrić jučer mogla odgovoriti. Medjutim, nakon što sam sinoć preslušala očito njen naručeni intervju na HIT Radiju na ovu temu, u kojem me bez prilike da iznesem svoj stav, neargumentirano pokušavala čak diskreditirati omalovažavajući moje navodno znanje o muzejskoj djelatnosti, muzejima i galerijama (ne znam odakle ona tako suvereno zna nakon jedne kave koju je sa mnom popila u životu o mom znanju na bilo koju temu), pri tome insinuirajuci da se iza moje titule doktora znanosti ne mora neminovno kriti netko tko može postaviti kredibilna i logična pitanja na ovu temu, odlučila sam se, s obzirom da je gđa Modrić očito i sama izabrala javni način, na ovaj oblik komunikacije.  U intervju mi suptilno inputira nekakve skrivene motive što je daleko od činjenica, ali je pri tome i na temu izdvajanja Galerije Sikirica iznijela i niz netočnosti.  Tema budućnosti galerija Sikirica i Galijotović, KUS-a te sveukupno kulture ovoga Grada itekako su važne, pa sam, odlučila na ovaj način osobno i javno odgovoriti gđi Modrić ali i postaviti nekoliko otvorenih pitanja gradskoj vlasti.

 

Izuzetno cijenim opus kipara Stipe Sikirice i njegovu vrijednu donaciju Gradu Sinju te naravno i donaciju pok. gđe Ive Galijotović koja je svu svoju životnu uštedjevinu od oko 400,000 nekadašnjih maraka ostavila ovome gradu te je od 1999 godine od osnutka galerije do danas organizirano preko 50 izložbi poznatih  slikara i imena hrvatske likovne umjetnosti.  Posebno se ističu neka imena poput Mladena Veže, Mile Skračića, Josipa Botterija Dinija, Josipa Trostmanna, Kažimira Hraste, Josipa Generalića i drugih. Ova galerija otvara vrata i sinjskim likovnim talentima te se u njoj redovito održavaju i koncerti klasične glazbe. Dakle, obje galerije izuzetna su vrijednost ovoga Grada.

 

Stoga, prostudirala sam cijeli proces izdvajanja galerije Sikirica iz KUS-a, analizirala sve dostupne činjenice, pročitala sve zapisnike Gradskog vijeća Grada Sinja na ovu temu, prostudirala povijest KUS-a kao važne gradske ustanove u okviru kojeg djeluje Galerija Galijotović i do nedavno Galerija Sikirica, okolnosti donacije gospodina Sikirice i pok. gđe Galijotović.  Oslanjajući se na poznavanja hrvatskog zakona o ustanovama, te na dugogodišnje vlastito poznavanje rada mnogih svjetskih galerija i muzeja koje sam posjetila, u prosuđivanju držala sam se samo prizemne zdrave logike i činjenica. Na moju žalost uočila sam jako neprimjereno pa čak i protuzakonito postupanje  oko recentnog izdvajanja Galerije Sikirica iz KUS-a koje ne koriste izravno gospodinu Sikirici ali niti građanima Sinja jer uopće nisu rezultirali pronalaženjem kvalitetnog dugoročnog rješenja za ovu galeriju što mi je izrazito žao. Pri tome površnim pristupom i ove gradske vlasti opet nisu pronađena kvalitetna i dugoročna rješenja za smještanje fundusa Galerije Sikirica, nije rješena ni održivosti obje galerije i samog KUS-a. Dapače, stvari se rješavaju površno, bez ikakve ozbiljne i neovisne stručne analize. Šteta je da lokalni mediji uopće ne analiziraju ovo stanje i javnost je itekako zakinuta za ozbiljnu analizu.

 

Evo nekoliko mojih zapažanja i pitanja koja sigurna sam zanimaju i širu javnost u Sinju:

U svom intervju na HIT radiju na temu izdvajanja galerije Sikirica gospođa Dragana Modrić kao stručnjakinja za muzejsku djelatnost i povijest umjetnosti mi imputira da nisam kompetentna uočiti nepravilnosti oko procedure izdvajanja Galerije Sikirica iz KUS iako za to ne treba biti doktor znanosti a niti povjesničar umjetnosti jer su nepravilnosti itekako očite svakome sa zrnom soli u glavi. Kako onda pak gospođa Modrić komentira da njena vlastita sestra Božena Romac sa srednjoškolskim obrazovanjem bez ikakvih kompetencija za kulturu kao savjetnica gospodina Bulja navodno “suvereno“ vodi  kulturu ovog Grada? Biti će zanimljivo čuti kako gđa Modrić općenito procjenjuje nečije kompetencije u području kulture.

 

Molim gđu Modrić da mi odgovori zašto već mjesecima nije postavljena stalna postava  Galerije Sikirica u Alkarskim dvorima i više manje je sama galerija sa stalnom postavom zatvorena za posjetitelje od lanjskih Dana Alke i Velike Gospe? Da li je to možda na tragu potrebnog brendiranja Galerije Sikirica o kojoj ona i gradonačelnik govore na GV?

 

Gospođa Modrić, dugogodišnja je voditeljica Galerije Sikirica koja je radila u okviru gradske ustanove KUS, ali tu ustanovu zakonski jedino prema vani ima pravo zastupati ravnatelj gospodin Tonči Pletikosić. Iako gospođa Modrić nema nikakve zakonske ovlasti zastupati Galeriju Sikirica izvan okvira KUSa to ju nije spriječilo da suprotno Zakonu o ustanovama prekrši taj Zakon, uzme sebi nepripadajuće ovlasti te iza leđa vlastitog ravnatelja napiše 5.11.2021 godine dopis Gradu Sinju i gradonačelniku Bulju te inicira potpuno neovlašteno izdvajanje Galerije Sikirica iz matične gradske ustanove. Pri tome, očito uz potporu vlastite sestre, i samog gradonačelnika Bulja koji je zatražio od Ministarstva kulture RH da odobri to izdvajanje što je i odobreno 3. siječnja 2022 godine. Nameće se pitanje da li su ministrica kulture ali i gospodin Sikirica bili upoznati da je u ovom postupku niža službenica KUSa gđa Modrić sebi uzela nepripadajuće ovlasti te pokrenula izdvajanje Galerije Sikirica protuzakonito uz blagoslov Mira Bulja? I koji su joj bili motivi da to izvede na ovakav neprimjeren način te zašto nije poštovala zakonsku proceduru?

Na istom tragu gradonačelnik Bulj također je prekršio Zakon o ustanovama RH kompletno zaobilazeći zakonskog predstavnika ravnatelja KUS-a pa ga pitam javno: Kako ovo opravdava i što bi on osobno uradio da mu naprimjer jedan od pročelnika u Gradu komunicira na neku važnu temu iza leđa s nekim ministarstvom, Vladom RH ili Uredom Predsjednika? Sigurna sam da bi mu istog časa dao otkaz, ali ovdje je vođen nepotističkim okruženjem podržao protuzakonito i neovlašteno postupanje gospođe Modrić. Dapače, uvukao je u cijelu priču i Gradsko vijeće, doveo Draganu Modrić koja nema nikakve ovlasti na sjednice GV, izbjegao pozvati zakonskog predstavnika ravnatelja KUS-a Pletikosića na sjednice GV te nikada nije zatražio njegovo pisano očitovanje o čemu su upozoravali na GV oporbeni gradski vijećnici. O tome detaljno svjedoči i Zapisnik 10. sjednice GV Grada Sinja (u prilogu).

Gradski oporbeni vijećnici ukazali su na ovo i pitali zašto nije prisutan ravnatelj KUSa iz kojeg se izdvaja Galerija Sikirica ali gradonačelnik je to u stilu Kim Il Sunga iz Sjeverne Koreje izignorirao i bez ikakve ozbiljne analize izjavio da to nije potrebno i najavio da će čak i ukinuti KUS. Time je očito zaobiđen Zakon o ustanovama,  Dragana Modrić je postala v.d. ravnateljica ustanove u nastajanju a gospodinu Sikirici ni dan danas nije osigurano adekvatno mjesto za buduću galeriju a niti je jasno kad će to konačno biti i u kojoj zgradi.  Gradsko vijeće na tu temu lokacije uopće nikad nije ni raspravljalo. Da bi dodatno zakomplicirao stvar gradonačelnik je suprotno svakoj logici dozvolio da se Galeriju Sikirica registrira na adresu Galerije Galijotović koja je formalno i sama dio gradske ustanove KUSa, a Galeriju Sikirica ostavio u Alkarskim dvorima do daljnjega s potpuno nepoznatim rokom.

 

Na sjednici GV na ovu temu gradonačelnik Bulj još izjavio da Grad plaća VAD-u 600,000 kuna za prostor u koji je trenutno smještena galerija Sikirica što je daleko od istine (vidi zapisnik GV). Provjerom ugovora između Grada Sinja i VADa vidljivo je da Grad plaća VADu 22,000 kuna mjesečno za 500 kvadrata prostora što je ukupno 264,000 godišnje.

 

Kao rezultat ovog protuzakonitog čina gospodin Pletikosić je kao zakonski odgovorna osoba u znak protesta dao otkaz na mjesto ravnatelja KUSa što gradonačelnik nije prihvatio i ovo uredno prešućuje u javnosti. Međutim, i dalje isplaćuje plaću gospodinu Pletikosiću koji u znak protesta uopće ne dolazi na posao. I to gradonačelnik uopće ne rješava svjestan da si je sam zakuhao ovu situaciju. Pri tome se prijeti da će ukinuti KUS te sve djetalnike premjestiti u gradsku tvrtku Kamičak koja se bavi parkingom. Koja je to pak logika i koja će biti sudbina Galerije Galijotović u tom slučaju? Temeljem koje ozbiljne analize će on to provesti i tko će ga savjetovati kako urediti konačno kulturu Grada. Sestre Božena i Dragana? S obzirom na nepotizam i očiti sukob interesa predlažem da Gradsko vijeće pozove neovisne stručnjake da pomognu u pronalaženju dugoročnog rješenja za Galeriju Sikirica, Galeriju Galijotović i KUS jer inače će kulturne institucije završiti na razini parkinga ili s rješenjima na dugom štapu.

Posebno me razočarava da su svi gradski vijećnici koji su podržali ovu protuzakonitu rabotu amenovali da je samovolja gradonačelnika Bulja u ovom slučaju prihvatljiva čak kad se i krši zakon i zaobilaze zakonske procedure.

Uvidom u Gradski Proračun vidljivo je da gradonačelnik namjerava ugasiti KUS i time će postati prvi u Hrvatskoj koji gasi jednu gradsku ustanovu u kulturi. Ako trenutno nije zadovoljan njenim radom neka kaže što je do sada poduzeo da riješi postojeće probleme i KUS napravi vitalnijom ustanovom koja je ovom Gradu itekako potrebna.

Što je gradonačelnik Bulj planirao sa sudbinom Galerije Galijotović u slučaju gašenja KUSa? Zašto ta Galerija nema vlastitog kustosa? Zašto gradonačelnik nije smjestio Galeriju Sikirica u za to ranije predviđenu zgradu koju je još planirala prošla vlast?

I na kraju, gospođa Modrić jučer pogrešno izjavljuje da je samo činjenicom da je novi Statut Galerije Sikirica usvojen konačno ustanovljena i institucija za koju kaže da je sad muzej. Nije mi jasno da li je to onda galerija ili muzej? Ovo je itekao zbunjujuće. Pa zar ona ne zna da taj Statut još mora biti potvrđen od strane nadležnih državnih tijela prije nego je važeći a posebice mora biti usklađen i sa Zakonom o muzejima. Nadalje, u stilu Vidovitog Milana gđa Modrić izjavila je na HIT radiju da će buduća lokacija Galerije Sikirica biti na lokaciji Suića kuće u okviru bivše vojarne. Tko je to odlučio ili odobrio? Ona, gradonačelnik Bulj ili njena sestra savjetnica, ili pak oni svi troje skupa, bez rasprave i bez Gradskog vijeća Grada Sinja? Ovo je rijedak I nečuveni primjer ignoriranja GV i gradskih vijećnika.

 

S obzirom da je Grad Sinj te svi mi građani platili studiju izvodljivosti pola milijuna kuna da se izradi elaborat da se iz EU fondova financira zgrada u Šuića kući u koja bi se smjestila Gradska uprava, jučerašnje izjave gđe Modrić u stilu Vidovitog Milana očito nemaju ozbiljnog temelja već su moguće plod internih dogovora nje, njene vlastite sestre i gradonačelnika kao da se radi o njihovom privatnom vlasništvu. Istodobno Glazbena škola Sinj koja ima 65 godina dugu tradiciju, 30 djelatnika i 250 učenika a nema adekvatnu zgradu za svoj rad traži zgradu i navodno je i njima obećana ta ista zgrada još puno ranije. Gradonačelnik Bulj ni to nije rješio već je ovisno kako mu je tko zakucao na vrata u stilu pravog OBEĆANKA pristupao iznalaženju rješenja koja su kratkog roka bez krajnjeg rezultata i prave strategije.

 

Ja jako podržavam iznalaženje adekvatnog rješenja za Galeriju Sikirica, iznalaženje prostora za srednju glazbenu školu i druge institucije koje su važne za kulturu Grada Sinja te apeliram  da se ovom problem pristupi daleko ozbiljnije nego što to trenutno radi gradonačelnik Bulj okružen nepotističkim stručnjacima iz jedne obitelji. Za početak, GV bi trebalo sazvati tematsku sjednicu na kojoj bi se u dobroj vjeri prodiskutirala trenutna situacija i pronašla dugoročna i kvalitetna rješenja za Galeriju Sikirica, Glazbenu školu Jakova Gotovca, Galeriju Galijotović i budućnost KUSa kao prijeko potrebne potporne ustanove u kulturi. Na tu tematsku sjednicu treba pozvati zaposlenike tih ustanova i ravnatelje, te zainteresrane građane i neovisne eksperte. Ovo što danas imamo rezultat je potpunog nedostatka dugoročne vizije i strategije kako u kulturi tako I u svakom drugom području. I to Grad Sinj nema već dugo, ali ovo što radi gradonačelnik Bulj zadnjih dana je uistinu prešlo svaku mjeru. Bulj je obećao transparetnost u odlučivanju a radi suprotno i sveo se nažalost na  poltrona kednog interesnog nepotističkog kruga koji ga je okružio. Svaki drugi pristup mimo tematske sjednice GV, dovodi vrijedne institucije u kulturi da ovise o privatnim interesima trenutne lokalne vlasti i njihovih bliskih jataka a građani su prepušteni biti nijemi promatrači. I to nije dobro I NE ĆE MO TO TOLERITATI!

dr.sc. Danica Ramljak

 

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button