Vijesti

Dr.sc. Danica Ramljak – velike nelogičnosti u svezi buduće lokacije Galerije Sikirica

Otvoreno pismo Dr.sc. Danice Ramljak prenosimo izvorno i u cijelosti:

Upravo sam slušala sjednicu GV Grada Sinja koje je još uvijek u tijeku u poslijepodnevnim satima na današnje Valentinovo. Jedna točka mi je posebno privukla pažnju: donošenje statuta Galerije Sikirica (inače posebno uvažavam i cijenim rad našeg kipara Stipe Sikirice).

Tijekom izlaganja gospođe Dragane Modrić i gradonačelnika Bulja rečeno je da se Galerija Sikirica sad registrira na adresi Galerije Galiotović na Alkarskom trkalištu te da će to navodno povećati vidljivost same Galerije Sikirica. Moram priznati da sam ostala poprilično šokirana. Imam nekoliko javnih pitanja za gradonačelnika i gradske vijećnike koji su ovo upravo izglasali:

  1. Da li je Galerija Sikirica sad ovom novom registracijom na adresi Galerije Galijotović preuzela primat nad postojećom galerijom Galijotović te tko je gradonačelniku i GV dao ovlasti da mijenjaju privatnu donaciju pokojne gospođe Ive Galijotović koja je svoje privatno vlasništvo donirala Gradu Sinju pod veoma jasno definiranim uvjetima?
  2. Nije mi jasno na koji će način sad Galerija Sikirica odjednom dobiti na boljoj vidljivosti premještanjem iz Alkarskih dvora u Galeriju Galiotović ? Dapače, ovo itekako doprinosi izbunjenosti. Sad ćemo imati dvije galerije na istom mjestu. Pitam se što bi na ovo rekla pok. gospođa Iva Galijotović?
  3. Inače, Galerija Sikirica se mogla itekako odlično brendirati i na postojećoj lokaciji u Alkarskim dvorima. Pa to je izvrsna lokacija i uklapa se u muzejski prostor koji je ionako veliki brend Sinja uz koji se itekako veže i sam Sikiričin opus.
  1. Ali ako je namjera da se Galeriji Sikirica dodijeli posebna lokacija i ako je to slučajno želja samog kipara to mogu razumjeti jer je to njegovo pravo kao donatora. Ali onda ne mogu razumjeti da gradonačelnik i vijećnici poštuju njegovu donacija Gradu Sinju na uštrb također privatne donacije pok. gospođe Galijotović koja je Gradu ostavila zgradu na tri kata pod jasnim i posebnim uvjetima.

Možda sam ja nešto krivo shvatila i bila bih zahvalna da mi netko pojasni kako je ovo sve moguće i gdje je ovdje logika? I postavlja se pitanje na koji se način gradonačelnik i Gradsko vijeće, odnosno oni gradski vijećnici koji su ovo izglasali, odnose prema donaciji gospođe Galijotović? Ako ja dobro shvaćam ovdje se grubo narušava donacija pok.gospođe Ive Galijotović.

dr.sc. Danica Ramljak

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button