Vijesti

Dramatična situacija na Kamešnici – nakon tradicionalnog zimskog uspona na Konj (1852 m), Splitski HGSS iz mećave spašavao planinara koji se izgubio u snažnom snježnom nevremenu, na temperaturi od -8°C

Danaa 22.01.2022. HGSS Stanica Split osiguravala je tradicionalni zimski uspon na najviši vrh Kamešnice Konj (1852 m). Uspon je organiziralo Planinarsko društvo Jelinak iz Trilja. Uvjeti na planini su zaista bili zimski, bilo je hladno i puhala je snažna bura. Nakon što su se sudionici uspona sigurno vratili u sklonište Žlabina, članovi HGSS Stanice Split dobivaju dojavu da se na jednoj od staza, koja vodi od Konja prema Skloništu, nalazi starija muška osoba koja se jako sporo kreće prema skloništu.

Kako se spuštala noć a vremenski uvjeti pogoršavali i počeo padati još gušći snijeg, članovi P. D Jelinak su uspjeli saznati broj mobitela planinara koji je zaostao. Nakon kontakta s njime ustanovilo se da čovjek ne zna gdje se točno nalazi a vremenski uvjeti su bili okrutni uz to je padala noć.

Foto: HGSS

Dežurni spašavatelj je organizirao lociranje mobitela pa je izguljeni planinar brzo pronađen. Bio je vidno iscrpljen i pothlađen. Nakon što su ga utoplili spašavatelji su ga dopratili do skloništa Žlabina.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali o ovoj akciji spašavanja: Hvala PD ” Jelinak” Trilj, NOPD ” Kočari’ Anti Mariću, PU SDŽ i Centru 112.

Akciju su dodatno otežavali snježna mećava, temperatura od -8°C i izuzetno jak vjetar. Pazite na sebe i druge!

Povezani članci

1 Komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button