Vijesti

Eko akcija za čisti izvor Cetine

https://gss-split.hr/2022/10/26/eko-akcija-za-cisti-izvor-cetine/

U posljednje vrijeme dosta čitamo i slušamo kako je Veliko vrilo, najveći izvor rijeke Cetine ugrožen zahvaljujući nemarnim posjetiteljima.

Iz tog razloga pokrenuta je akcija čišćenja kako bi se ovaj izvor pitke vode vratio u izvorno stanje. Akciju je predvodila Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Split u suradnji sa štićenicima i članovima Centra za rehabilitaciju “Fra Ante Sekelez”, s djecom Osnovne škole Milana Begovića iz Vrlike te ostalim volonterima, uz potporu Grada Vrlike, Turističke zajednice Grada Vrlike i Javne ustanove „Priroda“ iz Šibenika.

Projekt je sufinancirala INA kroz program Zeleni pojas.

Foto: HGSS

Vrelo Cetine odnosno Veliko vrilo nalazi se u općini Civljane, između Kijeva i Vrlike, u podnožju Parka prirode “Dinara”.

Foto: HGSS

Prije održavanja akcije, svim sudionicima su podijeljene majice s tiskom crteža izvora Cetine
kojeg je naslikao jedan od štićenika Centra i prigodnim logom „ Naš izbor je čisti izvor“.

Foto: HGSS

Sav prikupljeni otpad je predan lokalnom komunalnom poduzeću koje će ga razvrstati i adekvatno zbrinuti.

Nakon akcije čišćenja, na Česmi, gdje izvire jedan od brojnih pritoka rijeke Cetine, članovi HGSS-a su sudionicima pokazali spasilačku opremu i održali vježbu potrage za nestalom osobom uz pomoć potražnog psa i transport unesrećenog.

Foto: HGSS

Održana je i edukacija o negativnom utjecaju klimatskih promjena, onečišćenju tla, mora i kopnenih voda. – Ovim projektom smo kroz samu akciju i izradom promo filma prezentirali ono što nije naša primarna djelatnost, a sve u cilju da damo doprinos lokalnoj zajednici (s naglaskom na posebno osjetljive skupine) te podignemo svijest javnosti o važnosti čuvanja i zašite prirode – kažu iz HGSS Stanice Split.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button