Vijesti

Ekološka akcija čišćenja jame Ponikva

Speleološka sekcija Planinarskog društva Sv. Jakov – Bitelić, uz potporu Speleološki odsjek Velebit – Zagreb i planinarskih društava Koćari i Sv. Jakov, nastavili su s ekološkim akcijama čišćenja jama na području Cetinske krajine.

Hrvatski krš poznat je u svijetu po dubokim jamama. U Hrvatskoj su do sada istražene 54  jame dublje od 250 m, od čega su tri jame dulje od 1000m.

Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama, a nažalost one su često ekološki ugrožene, uglavnom otpadom koji se u njih namjerno baca. Brojni takvi slučajevi su i na području Cetinske krajine.

Stoga se 04. srpnja Speleološka sekcija Planinarskog društva Sv. Jakov – Bitelić odlučila na čišćenje jame Ponikva (ponornica) koju su nesavjesni građani godinama punili otpadom od automobilskih guma, prometne signalizacije te raznog drugog PVC materijala koji uslijed obilnih kiša spriječava nesmetano kolanje vode kroz ovu jamu. Čišćenje je zaustavljeno uslijed pronalaska minskoeksplozivnih naprava o čemu su objavještene nadležne institucije.

 

Smisao cijele akcije je razvijanje ekološke svijesti, ali i apel svim izletnicima koji posjećuju prirodne ljepote Dalmatinske zagore da budu ekološki odgovorni.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su nesebično pomogli u ovoj zahtjevnoj ekološkoj akciji.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button