Kultura

Folkloraši kod župana Bobana: Zavičajni ponos dijelimo diljem svijeta

Folklorni ansambl Jedinstvo u suradnji sa Splitsko-dalmatinsko županijom od 23. – 28. kolovoza organizira drugi Međunarodni festival folklora Split 2023. u Splitu, Solinu i Podstrani, kojega će večeras na splitskoj rivi otvoriti župan Blaženko Boban. Tim povodom je u zgradi županije upriličen prijem za predstavnike nekoliko međunarodnih folklornih društava i domaćine ovoga Festivala, folklorni ansambl Jedinstvo iz Splita.

-Zahvaljujem svima vama koji ste se danas okupili ovdje u Županiji, posebno vama koji ste se potrudili doći ovdje u narodnim nošnjama svojih krajeva, vama koji predstavljate autohtone Indijance Sjeverne Amerike, folklornim društvima iz Poljske, Italije i Bugarske, društvu albanske manjine iz Sjeverne Makedonije, tamburaškom sastavu Pejo Kolarić iz Osijeka i posebno našim dragim domaćinima iz Splita, folklornom ansamblu Jedinstvo, na čelu s predsjednikom KUD-a, Eminom Sarajlićem. Vi ste oni koji poštuju tradiciju i kulturu drugih i drugačijih, dijelite radost i ljubav koju njegujete unutar vaših društava.

Na ovako srdačnom prijemu u županiji, zahvalio je iz folklornog društva Tena iz Đakova, inače predstavnik CIOFF-a, globalne organizacije folklornih festivala: – Izvrsna organizacija Prvog Festivala prošle godine u Splitu zasigurno će otvoriti vrata CIOFF-a i splitskom folklornom ansamblu Jedinstvo, što pruža velike mogućnosti za unaprjeđenje rada i promociju svoga kraja u cijelom svijetu.

Emin Sarajlić je u ime KUD-a Jedinstvo kazao: – Čast nam je i zadovoljstvo, zajedno sa Županijom biti domaćini našim dragim prijateljima iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Zahvaljujući Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji kao i TZ Grada Splita i TZ Županije, ovaj Festival postaje tradicionalni. Siguran sam da ćete svi ponijeti lijepe uspomene iz Splita, županije i Hrvatske – kazao je Sarajlić.

Kratkim, upečatljivim programom su se predstavili simpatični predstavnici iz indijanskog plemena Narraganset i Misswaki te predstavnici bugarskog i poljskog društva, a u ime svih srdačno se na prijemu zahvalila predstavnica američkih Indijanaca koja je istaknula da prvi put u Hrvatskoj: – Posebno želimo poslati poruku iz srca da moramo sačuvati Majku zemlju, što je naša misija.

Lanjski festival je imao odlične povratne reakcije svih sudionika i medija iz Hrvatske i svijeta. Festival su odlično prihvatili naši sugrađani i brojni turisti iz cijelog svijeta, što je rezultiralo ogromnim zanimanjem folklornih društava širom svijeta koji su se prijavili za ovogodišnji 2. Festival folklornih ansambala. Organizacijski odbor Festivala je imao pune ruke posla u odabiru najboljih: Poljska, Zespol Plesni i Tanca Ziemi Boleslawieckiej, Sjeverna Makedonija Folk Dance Ensemble Ibe Palikuqi, Bugarska, Folklore ensemble Plamache, Italija Sbandieratori Leone rampante di Cori, SAD Native Americans Production, predstavnici plemena Narraganset Native Indians i Misskwaki te iz Hrvatske KUD Tena iz Đakova, Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić iz Osijeka i FA Jedinstvo. Oni će svoja umijeća pokazati u Splitu večeras, 24. kolovoza u 20 sati, u petak u 17 00 u City centru u Splitu¸ u subotu  u Hrvatskom domu u Splitu i navečer u 20 00 u Podstrani te u Solinu, u nedjelju, 27. 8. u 20 00 sati.

Uz župana Bobana prijemu su nazočili županijski pročelnici Tomislav Đonlić i Davor Pavić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button