TemeVijesti

[FOTO GALERIJA]- na Visokoj proslavljen blagdan Uzvišenja svetog križa

Danas, subota 18. rujna održala se zavjetna misa na Visokoj. Tradicionalno na ovaj blagdan do postavljenog križa hodočaste vjernici Radošića, Sinja, Dicma, Neorića i Brnaza. Iako je kiša prijetila čitavo vrijeme, hodočašće, misa i druženje vjernika nakon mise je prošlo bez kapi kiše. Ugođaj je bio nestvaran, križ, propovijed, sve okruženo oblacima, Sinj i okolica kao da nisu postojali….

Novost ove godine je domjenak koje je bio pripremljen za sve vjernike. Uz suorganizaciju članova Planinarskog društva Vukovi i financiranje od strane Grada Sinja pripremljen je “gra s kobasicom” i piće. Iza križa prema Dicmu je pokraj pećine pripremljeno sve da se svi vjernici počaste. Potekla je pjesma i druženje uz obećanje da će se sve napraviti da ovo postane tradicija.

Križ na Visokoj postavljen je 1900. godine kao zavjet i znak vjernosti Gospodinu Isusu Kristu. Obnavljao se dva puta 1933. i 1975. godine, a od današnjeg betonskog križa, visokog 13 m, pruža se lijep pogled na Sinj i okolna mjesta.

Vjernici Radošića su zajedno sa župnikom fra Pericom Maslaćem 2020.g. obnovili križ uz zamjenu dotrajalih i gromovima oštećenih dijelova, a ove godine je postavljena led rasvjeta.

Foto by Pišta:

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button