Vijesti

[FOTO GALERIJA] – Sinjski krnjaval i 7. smotra mačkara cetinskoga kraja – Sinj 2024.

Na pokladni  utorak  13. veljače, održan je Sinjski krnjeval i 7. Smotra mačkara cetinskoga kraja. Dan je to kada Sinjani tradicionalno pale Krnju koji ispašta za sve nevolje iz prethodne godine, a ulice i trgovi su prepuni maskiranih lica. Na jednom mjestu okupile su se sinjske šarolike i bučne pokladne skupine koje već odavno ne miruju! Dokaz su ophodi u njihovim mjestima, zatim brojna gostovanja u Đakovu, Matuljima, Rijeci, ali i izvan gradnica Lijepe Naše u Samugheu i Oristanu (Sardinija), izložbe poput „Orilo gorilo ići se mora“ otvorene u Klisu u organizaciji LAG Zagora, Etnografskog muzeja i Instituta za etnologiju i folkloristiku, te „Noći muzeja 2024.“ u Muzeju cetinske krajine u Sinju, posvećene upravo pokladnim običajima podkamešničkih sela.

U karnevalskoj povorci i smotri mačkara sudjelovale su brojne grupe poput Sinjskih krnjevala, Bajagićkih mačkara, Glavičkih mačkara, mačkara iz Vrpolja i Obrovca Sinjskog – Hana, Dida s Kamešnice iz Gljeva, uz pratnju članova Gradske glazbe Sinj i Sinjskih mažoretkinja, koje uistinu obogate svaku manifestaciju svojim nastupom i nagrađivanim koreografijama, kao i ovom prigodom. Brojni gosti i sugrađani također su bili prigodno mačkarani, a najmlađi su bili oduševljeni našim gostujućim animatorima.

Ove godine Smotra mačkara cetinskog kraja u Sinju bila je objedinjena sa Sinjskim krnjevalom. Pokladna povorka veselo i bučno je prolazila ulicama Grada od 15 sati, svjedoči time ne samo prolasku zime već i slavlju života. Naime, ove povorke nisu samo običaj, već prava magija koja osvjetljava srce i dušu, protjerujući hladnoću zime i donoseći toplinu tradicije u naše živote, na zadovoljstvo naših brojnih sugrađana koji su pratili ovu veselu i šarenu pokladnu povorku .

Središnji događaj održan je na Trgu kralja Tomislava od 16 sati uz predstavljanje mačkarskih skupina i prigodni glazbeno – zabavni program: oslikavanje lice, žonglera i hodača na štulama, čitanje presude, komične nastupe i paljenje krnje, te zabave za sve u Piccadilly Club od 20 sati uz nastupe sastava Ljuta Kuća i Piromani.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u organizaciji, posebno djelatnicima KUS Sinj, Kamičak d.o.o., Čistoća Cetinske krajine d.o.o., Policijska postaja Sinj,  Crveni križ – Sinj, članovima udruge SRMA, te našim sudionicima Smotre i brojnim posjetiteljima na dolasku.

Foto galerija:

S poštovanjem,

Monika Vrgoč Direktorica Turističke zajednica grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button