Vijesti

[FOTO GALERIJA] – Svečano proslavljen blagdan sv. Ante u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske

Blagdan sv. Ante u četvrtak 13. lipnja, svečano je proslavljen u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Od ranih jutarnjih sati mnoštvo vjernika hodočastilo je u Gospino svetište s molitvama i zahvalama „Svecu cijeloga svijeta“. Prije podne slavljene su svete mise u 7, 8 i 9 sati, a tijekom cijeloga dana vjernici su dolazili na molitvu pred kip svečev. Prema tradiciji mnogi su s ljiljanima u ruci i na koljenima vršili svoj zavjet.

Središnje misno slavlje održano je u 19 sati na samostanskom dvorištu. Na misnom slavlju sudjelovalo je mnoštvo vjernika, a posebno mlade obitelji s djecom. Misno slavlje predvodio je župnik fra Antonio Mravak u suslavlju gvardijana fra Marinka Vukmana. U misi je služio đakon fra Šimun Suton. Prije misnog slavlja održana je pobožnost krunice sv. Anti s molitvama. Nakon svečanog slavljena zvona sa zvonika crkve Gospe Sinjske, franjevački sjemeništarci su u procesiji ponijeli svečev kip u pratnji ministranata.

Za vrijeme misnog slavlja pjevali su članovi Mješovitog zbora Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. U Službi riječi sudjelovala su djeca članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske.

U propovijedi fra Antonio je kazao kako se Bog u povijesti spasenja uvijek brigao za čovjeka na različite načine. Čovjeku je dao i primjere ljudi kreposna i pobožna života, oni su sveti. „Među njima je svakako i sv. Ante, kojeg slavimo kao Sveca cijeloga svijeta. Njegov život nam može pomoći kako biti slobodni od obzira pred svijetom, hrabri u ispovijedanju vjere i jasni u duhovnom životu.“ Obraćajući se roditeljima, posebno je istakao važnost odgoja u vjeri. „Ovdje ste dragi roditelji sa svojom djecom. Tu su i druge važne osobe na putu njihova odrastanja, djedovi i bake, odgajatelji u vrtićima, nastavnici u školama. Trudimo se djeci pokazati da su nam najvažniji. Na našu ljubav i trud, oni će odgovoriti ljubavlju. Življena vjera bit će za njih najbolji primjer nasljedovanja Krista. Molimo se stoga svetom Anti, da po njegovu zagovoru pred djecom budemo autentični vjernici i dobri odgojitelji, uvijek svjesni odgovornosti za njihov život i budućnost“, kazao je župnik.

Za proslavu vjernici sinjske župe i Antini štovatelji pripremali su se „pobožnošću 13 utoraka“ i trodnevnicom. Pobožnost su predvodili fratri Samostana Gospe Sinjske. Zanimljiv je podatak da se pobožnost “13 utoraka u čast sv. Ante” u Gospinom svetištu u Sinju slavi od 16. ožujka 1926. godine, zaslugom fra Bernardina Topića.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button