Branitelji

[FOTO GALERIJA] – u Sinju obilježena 31. obljetnica napada na vojarne bivše ‘JNA’

U organizaciji HVIDR-a Sinj i Koordinacija braniteljskih udruga Sinja i Cetinskog kraja, danas je obilježavana 31. godišnjica napada na vojarne bivše ‘JNA’ i početak oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinski kraj.

Toga dana pod vodstvom ratnog zločinca Ratka Mladića u to vrijeme još pod krinkom ‘JNA’ 25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad ‘JNA’ i srpskih paravojnih postrojbi na Kijevo i Vrliku. Kao odgovor na velikosrpsku agresiju istog dana oko 13:30 sati u Sinju su hrvatski branitelji napali vojarne JNA ‘Kula’ i ‘Tadija Anušić’, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac.

Dragovoljci Sinja i cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, pokušali su osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Ova akcija prva je akcija ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom ovog borbenog djelovanja živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna, Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori te Frane Jurić Arambašić.

Program obilježavanja 31. obljetnice počeo je u 8:30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja prvog hrvatskog redarstvenika Ivana Kambera, na spomen obilježju u vojarni ‘126. brigade HV-a’,a zatim kod spomen obilježja Luki Ercegu pripadniku 2.bojne 4.brigade ZNG-a u vojarni”Ivaniša Nelipića”, vijenci su položeni kod Spomenika poginulim Cetinjanima u Domovinskom ratu, u Spomen parku hrvatskih branitelja ispred zgrade Gradske uprave i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Nakon članova obitelji poginulih branitelja Ivana Kambera i Luke Ercega vijence su položili sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj s predstavnicima grada i Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata grada Sinja i Cetinske krajine i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja predvođenih predsjednicom Dragicom Hrgović.

Vijence je položio i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i Ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik Darko Nekić, u ime Splitsko-dalmatinske županije vijenac je položio županijski pročelnik Damir Gabrić, a vijence su položili i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga Cetinskog kraja, predstavnici MUP-a i HV-a, izaslanstva grada Trilja i Općine Otok, predstavnici udruge policije Sinja i Cetinske krajine Domovinskog rata  sinjska politička izaslanstva MOST-a nezavisnih lista, HDZ-a i SDP-a i izaslanstvo VAD-a,

Molitvu odrješenja na mjestima polaganja vijenaca predvodio je gvardijan fra Marinko Vukman.

Gradonačelnik Grada Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj u svom govoru je, međuostalim, istaknuo:

„ Lita Gospodnjeg 1991. godine, na današnji dan, srbočetnička armada predvođena Ratkom Mladićem s ciljem da nam zatru svaki trag, u kolijevci hrvatstva, na ovom našem području, krenuola je klati, paliti, silovati, a nitko za to do danas nije odgovarao.

Štoviše, čak se veličaju te snage, dijelovi Vlade znaju otići u Bačku Palanku, na četnički dernek, ali mi se moramo dostojanstveno prisjetiti naših poginulih obitelji. Nisu nam ime zatrli.

Na današnji dan se kolege suborci znalo tko voli domovinu. U ovo vrijeme 1991. godine oni koji su uzeli puške u ruke, koji su bili goloruki, koji su bili spremni ući u Otišić bile se  policijske snage s područja Sinja, a to se danas zaboravlja.

Heroji su oni koji su bili spremni uzeti pušku u ruke i oni koji su tada s puškom u ruci pokazali odanost i vjernost svojoj domovini. Kao gradonačelnik imam obvezu u ime naroda Sinja i kolega gradonačelnika i načelnika s područja Cetinske krajine, odati počast i trajno zagovarati vrijednosti pobjedničkog Domovinskog rata predvođenog prvi predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i na tom ću tragu do kraja svoga života biti.

Obitelji poginulih, vaše žrtve nisu bili ispilan hrast bez sjemena. Mi smo oni koji se moramo nastaviti boriti da na ovim područjima ostanu djeca kako pokojnog Luke Ercega, nećaci Kambera tako i djeca i obitelj svih poginulih u Domovinskom ratu. Ako dozvolimo mi koji smo branili domovinu da harače, rade što žele razni tezgari, onda nismo ostvarili njihov cilj.

U nadi da ćemo braniti vrijednosti Domovinskog rata na zajedništvu, na temeljima utkanima na krvi poginulih, želim da sačuvamo teritorij pun blagostanja, pravednosti i opstojnosti hrvatskog naroda na ovim područjima“, rekao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Svetu misu za Domovinu i poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Crkvi Čudotvorne Gospe sinjske predvodio je župnik fra Antonio Mravak.

U spomen na poginulog Luku Ercega u Otoku je jutros služena sveta misa i položeno cvijeće na njegovom posljednjem počivalištu, a poslijepodne će tako biti i za Ivana Kambera u Rudi.

Povezani članci

Back to top button