Vijesti

[FOTO] – hodočasnici Hrvaca obilježili 32. obljetnicu stradanja Vukovara

U povodu 32. obljetnice krvave tragedije hrvatskog grada i naroda, hodočasnici Općine Hrvace na dostojanstven i primjeren način odali su počast žrtvi Vukovara 1991.-2023. pod sloganom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu”.

Obljetnica je sveto vrijeme sjećanja. Mi se u ovoj obljetnici sjećamo da su nas naši neprijatelji htjeli otjerati s naših ognjišta. Krvavo otjerati. Činili su to na zvjerski i okrutan način.

Danas, 32 godine nakon, obilazimo grobove i palimo svijeće. Molimo za pokojnike. Vječni plamen gori i za one kojima se ne znaju grobovi. Nismo zaboravili svoje svete vitezove i njihovo junačko djelo i žrtvu.

Prvo stajalište 17. studenoga, Trpinjska cesta Spomen dom hrvatskih branitelja, gdje je odana počast i zapaljene svijeće podno spomenika general bojnika Blage Zadre. Hodočasnici su se zatim uputili na vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata za ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile, gdje su sa glavnim organizatorom i predstavnikom Općine Hrvace Stipom Radan Vabom položili vijenac, zapalili svijeće i odali počast poginulima u obrani Vukovara. Svijeće su zapaljene i odana je počast na posljednjim počivalištima generala Blage Zadre i njegovog sina Roberta Zadre, zatim legendarnog hrvatskog branitelja, Heroja Vukovara Marka Babića, čiji korijeni su iz sela Potravlja.

Posljednje stajalište bilo je na Ovčari i Vukovarskoj ratnoj bolnici i još jedno sjećanje na žrtvu koju je podnio ovaj grad, stradanja i junaštva u srpskoj agresiji na Vukovar i Hrvatsku.

Kao i dosadašnjih godina, glavni događaj je KRIŽNI PUT – 25.  Kolona sjećanja, mučenicima za Domovinu , 18. studenog. Iz kruga Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Koloni sjećanja na 5,5 kilometara dugo hodočašće do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, hodočasnici s crvenom ružom u ruci s desetinama tisuća domoljuba i hrvatskih branitelja hodaju mirno i u tišini, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stjegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

Na putu do groblja Kolona sjećanja prolazi i pored vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola agresije na Vukovar.

Sudionici Križnog puta koji sa sobom ponesu ruže odlaze prema grobnicama poginulih i ubijenih branitelja i civila te polaganjem ruža na grob pojedinačno odaju počast.

Vukovar je bio i ostao simbol hrvatskog ponosa i pobjede te spomen na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i svake godine reći: Hvala, nismo Vas zaboravili.

Na svom putu hodočasnici su posjetili Spomen obilježje prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću na Plitvicama, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće podno spomen-obilježja.

Ovim putem zahvaljujemo našem načelniku Dinku Bošnjaku, bez čije financijske pripomoći naše hodočašće ne bi bilo realizirano, isto tako posebno hvala organizatoru i voditelju hodočašća Stipi Radan Vabi. Neka ih prati i čuva dragi Bog!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button