TemeVijesti

(FOTO i VIDEO) STUTTGART: Ministar i potpredsjednik Vlade RH Medved i generalni konzul u njemačkoj Ivan Sablić otkrili spomen-ploču hrvatskim žrtvama jugoslavenske komunističke UDBA-e

Tekst: Fenix magazin, https://fenix-magazin.de/foto-i-video-stuttgart-ministar-medved-otkrio-spomen-plocu-hrvatskim-zrtvama-jugoslavenske-komunisticke-udba-e/

U subotu, 21. listopada, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu i Hrvatske kulturne zajednice Stuttgart e.V. upriličeno je otkrivanje spomen-ploče hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske komunističke tajne službe UDBA-e u Njemačkoj od 1945 — 1990.

Otkrivanju spomen-ploče među brojnim uzvanicima iz svijeta politike i diplomacije, ali i Crkve u Hrvata, nazočili su brojni branitelji i članovi obitelji žrtava UDB-e, te saborska zastupnica Zdravka Bušić, saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, saborski zastupnik Nikola Mažar, državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne politike Margareta Mađerić, veleposlanik RH u Berlinu Gordan Bakota, generalni konzuli iz Hamburga i Düsseldorfa Kristijan Tušek i Ivan Bulić, ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika Mijo Marić te Ivan Zeba u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i brojni drugi.

Nakon što je stuttgartska klapa Troplet izvela hrvatsku himnu, spomen-ploču u ime Vlade Republike Hrvatske otkrio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar je kazao kako je ovo trenutak kad od zaborava otimamo domoljube koji su zbog jugo-komunističkog terora koji je bio usmjeren prema njima nakon Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, svoju zaštitu našli pod njemačkim nebom i suncem.

-Izbjegli su teror i žrtvu u svojoj domovini, ali zločinačka komunistička tajna služba UDB-a, usmjeravana partijskim nalozima pronalazila ih je ovdje u Njemačkoj, ubijala i mučila. Sve do 1990. godine, do osamostaljenja i stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nismo imali sreću kao drugi narodi svoju samostalnost i slobodu proći bez rata i agresije. Bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji istog tog režima koji je ovdje u Njemačkoj ubijao naše domoljube, kazao je, između ostalog ministar Medved. Ministar je istaknuo kako smo svoju zemlju obranili i oslobodili, a ova spomen-ploča neka svima koji je budu gledali bude podsjetnik da se nikad više ta teška vremena ne ponove.

Zahvalio je Hrvatskoj kulturnoj zajednici na inicijativi te Generalnom konzulatu u Stuttgartu na postavljanju ovog trajnog znamena kojim se odaje počast hrvatskim domoljubima, žrtvama jugoslavenske tajne službe.

Generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić održao je prigodan govor te je kazao kako je ministar s otkrivanja spomen ploče poslao snažnu poruku te kako bez branitelja i žrtava ne bi bilo otkrivanja ove spomen-ploče. U svom govoru zahvale, generalni konzul Ivan Sablić je kazao kako posebno pozdravlja voditelje hrvatskih katoličkih misija jer su u ono teško vrijeme, ali i danas, katoličke misije bile ognjišta gdje se čuvala katolička vjera.

– Zajednički čuvamo hrvatski identitet, rekao je Ivan Sablić.

Sablić je na kraju kazao kako ovim svečanim činom odajemo počast onima koji su bili žrtve jednog nedemokratskog i totalitarnog sustava koji je gušio nacionalne, vjerske i demokratske slobode.

-Zanimljiva je činjenica da u Njemačkoj u ovakvom obliku ne postoji spomen-obilježje koje podsjeća na te ljude, njihovu žrtvu i nepravdu koju su ispaštali oni, njihove obitelji i njihova okolina. Činom postavljanja ove ploče pokazujemo se kao društvo koje njeguje kulturu sjećanja, ali i kao uzor europskih demokratskih standarda. Narod koji ne cijeni svoju prošlost, narod je koji nema budućnost, rekao je Ivan Sablić.

 

Svečanosti su nazočili i predsjednici koordinacija HDZ-a dr. Veselko Jovanović i predsjednik koordinacije HDZ Bavarske Ilija Stepić.

Nadahnute govore prije Kneževićeva predavanja održali su Zrinko Jurić u ime Hrvatske kulturne zajednice te ministar Tomo Medved, saborska zastupnica Zdravka Bušić kao i veleposlanik RH u  Berlinu Gordan Bakota.

U izjavi nakon otkrivanja spomen ploče, saborski zastupnik Krunoslav Katičić je kazao kako je to bilo jedno teško doba, pogotovo za Hrvate, te kako kao narod možemo biti ponosni što smo našli snage da na ovaj način odamo poštovanje svim žrtvama jugo-komunističkog režima.

– Komemoriranje žrtava totalitarnih i autoritarnih režima, osuda svih zločina, njegovanje kulture sjećanja europske su i opće civilizacijske stečevine. Zahvaljujući HDZ, spriječeno je donošenje sramotnog Lex Perković. Zahvaljujući HDZ-u i našoj Vladi, odbačene su “inicijative” da se prijevremeno oslobode i amnestiraju osuđeni udbaški zločinci. O tome, naravno, mališani “mudro” šute, bili oni s retrogradne ljevice ili s lažne desnice. Zahvaljujem kolegi Medvedu i na dovršetku iskapanja masovnih grobnica s kraja i neposredno nakon u Gospiću. Da se nikada ne zaboravi! Stotine ekshumiranih posmrtnih ostataka civila i razoružanih vojnika koji su i na tom stratištu likvidirani bez suđenja svjedoče o nedemokratskom, po mnogo čemu i zločinačkom karakteru komunizma i tzv. narodne vlasti, rekao je Krunoslav Katičić.

Nakon svečanosti otkrivanja ploče održano je predavanje na temu: „Kratka povijest komunističke tajne službe OZNE/UDBA-e/SDB-a”, dr. sc. Domagoja Kneževića, predavača s Hrvatskog instituta za povijest te savjetnika ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

U 45 godina vladavine kominističkog totalitarnog režima u inozemstvu je ubijeno više od 70 Hrvata, od kojih polovica u SR Njemačkoj.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button