Vijesti

[Foto] Slavlje Cvjetnice (nedjelja, 10. 4. 2022.)

https://www.facebook.com/Gospa-Sinjska

U našem Svetištu Gospe Sinjske u nedjelju 10. travnja 2022. svetim misama u 7, 8, 9, 10, 11, 12, 18 i 19 sati proslavili smo blagdan Cvjetnice ili Nedjelju Muke Gospodnje, koji nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrs.

Sveta misa na Cvjetnicu ima i dva posebna obreda. Prvi je blagoslov palminih i maslinovih grana, koja spominju Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci po Luki. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu.

Kršćani u Jeruzalemu običavali su već od 4. stoljeća skupljati se na Maslinskom brdu te bi nakon bogoslužja riječi uvečer ulazili u Jeruzalem s granama palmi ili maslina u ruci. Taj se običaj širio po Europi, pa su vjernici u mediteranskim krajevima upotrebljavali zelene grane palmi i maslina, a u kontinentalnim jelice ili kojeg ukrasnog grmlja koje su imali pri ruci, a nakon sudjelovanja u bogoslužju nosili bi ih kao svetinju kući i stavljali u kuću ili u polja da im budu zaštita od nevremena ili kakvog drugog zla. Kad se spremalo nevrijeme, palile bi se te blagoslovljene grančice i molilo da Bog poštedi usjeve od tuče i nevremena.

Tako je blagoslov grančica postao sastavni dio obreda današnjega bogoslužja. Noseći grančice u rukama slavimo spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, a blagoslovljene grančice čuvamo kao sveti znak moleći zaštitu od različitih zala te da nas podsjećaju na proslavu Nedjelje Muke Gospodnje, na proslavu naše vjere u Krista.

Povezani članci

Back to top button