Crna kronika

[FOTO]: “Strava u Glavicama” – grupe migranata provaljuju u kuće, pokušali otuđiti 2 osobna vozila

Dio obiteljskih kuća u Gornjim Glavicama, na potezu od Gulića do Šolte, u subotu kasno poslijepodne našao se na meti emigranata koji su zasigurno ilegalno stigli iz susjedne BiH, vjerojatno preko prijevoja Vaganj. Prema informaciji koju smo saznali od mještana Glavica, a koji su zahtjevali da im se ne navode imena, nepozvani gosti za koje nam nitko pouzdano nije mogao navesti o kolikom se broju radi, najprije su provalili u jednu obiteljsku kuću koja nema stalne stanare i sve su u njoj pretražili i razbacali prenosi slobodna dalmacija.

– Jutros smo sve detaljno pregledali i utvrdili da nedostaje topla zimska odjeća. Sudeći po položaju odjeće zatečene na podu emigranti su se u kući i odmarali – kazao nam je jedan od vlasnika.

U susjedstvu su, ispred jedne obiteljske kuće koja se stalno koristi, sa sušila skinuli i odnijeli odjeću koja im je odgovarala. U drugoj obiteljskoj kući, također sa stalnim stanarima, ušli su u prizemlje i u hodniku upalili svijetlo te počeli otvarati ladice ormara.

Kada sam uočila da je u hodniku upaljeno svijetlo otvorila sam vrata kuhinje i vidjela nepoznatu mušku osobu kako kroz otvorena ulazna vrata bježi u noć – ispričala je vlasnica kuće.

Pokušali su otuđiti i dva osobna vozila. Najprije su zatečeni u pokušaju otuđenja jednog vozila.

U goste mi je stigao prijatelj. Parkirao je tu ispred kuće, ugasio automobil i iz brave izvukao ključ, ali nije zaključao vrata. Sjedili smo uz čašu vina i razgovarali. Ja sam u jednom trenutku izišao ispred kuće i kroz mrak sam u automobilu zapazio jednu osobu. Znajući da je to automobil mojega prijatelja koji je ostao sjediti u kući glasno sam poviknuo na što je iz automobila iskočila jedna muška osoba i dala se u bijeg – kazao je uznemireni mještanin.

foto: Toni Jurić Šolto

Nezvani gosti pokušali su otuđiti još jedan automobil u susjedstvu koji je također bio nezaključanih vrata, ali isto bez ključa u bravi. Ni taj automobil nisu uspjeli upaliti.

Na poziv uznemirenih mještana u taj dio Glavica u subotu kasno navečer došli su policijski službenici iz Policijske postaje Sinj. Oni su po izjavama građana evidentirali što se sve događalo. Uznemirenim mještanima su rekli da će o svemu detaljno izvijestiti svoje kolege iz Postaje granične policije Trilj, u čijoj su emigranti nadležnosti, a oni su radi umirivanja uznemirenih građana tijekom cijele noći u Glavicama i na širem području pojačano patrolirali.

Od vlasnika vikendica na Kamešnici u blizini Vagnja i na Vrdovu saznali smo da su im u posljednje vrijeme najvjerojatnije emigranti provalili u njihove objekte i iza sebe ostavili totalni nered. Slično se događalo i nekoliko posljednjih godina, upravo u ovo godišnje doba. Ilegalni emigranti koji su uspjeli stići u susjednu BiH na sve načine pokušavaju prijeći preko Hrvatske i dokopati se željenog cilja u zemljama zapadne Europe. Znajući da počinje zimski period kada će planine između BiH i Hrvatske biti neprohodne zbog visokog snijega pojedinci koriste posljednju priliku i unatoč snježnom prekrivaču, koji još nije visok, pronalaze prolaz do Hrvatske. Zbog toga su građani koji žive u naseljima u blizini granice na stalnom oprezu. Događanja u Glavicama u subotu navečer govore da ni dodatni oprez nije suvišan.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button