Branitelji

[FOTO] – U Sinju obilježena 32. obljetnica pogibije zrakoplovaca 4. brigade ZNG-a

Delegacija Grad Sinja na čelu s gradonačelnikom Mirom Buljem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Sinja Petrom Župićem sudjelovala je na obilježavanju 32. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka FridelaBorisa KekezaDavora ŠabićaMladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2, na današnji dan 26.siječnja 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Obilježavanje je počelo svetom misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio, kao i molitveni obred kod spomenika  ‘Slomljeno krilo’, vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar don Ivo Topalović, uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana.

Nakon mise zadušnice uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima. Vijence su položili članovi obitelji poginulih zrakoplovaca i poginulih branitelja u Domovinskom ratu, izaslanstva HV-a i MUP-a,  izaslanstva domaćina ove svečanosti Grada Sinja i Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja Sinja i Cetinskog kraja.

Nakon njih počast poginulim pripadnicima voda odala su izaslanstva: Aero klubova Sinja i Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Veteranskog centra – Podružnica Sinj i 2. bojne 4. GBR ZNG-a, HVIDR-a Sinj, Udruga obitelji i udovica grada Splita, 3.Imotske bojne 4. GBR Vetarani 4 GBR, Udruga policije cetinskog kraja 90./91., MOST Sinj, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj u ime generala Ante Rose i Samostalni zrakoplovni vod predvođen zapovjednikom brigadirom Matkom Raosom i jedinim preživjelim u nesreći od prije 32 godine Zvonko Kovačević. Molitvu odrješenja predvodio je don Ivo Topalović, a program je vodio dočasnik HRZ-a Ivica Dundović, koji je najavio da će se sutra misom zadušnicom u 12 sati u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske obilježiti 4. godišnjica pogibije natporučnika HRZ-a Tomislava Baturine, a nakon toga položit će se vijenci i zapaliti svijeće na njegovom grobu na groblju sv. Frane u Sinju.

Po završetku svečanosti u organizaciji Grada Sinja u hotelu Alkar za sudionike svečanosti upriličen je prigodni domjenak.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button