Vijesti

[FOTOGALERIJA] – Sinjani hodočastili bl. Alojziju Stepincu u M. Bistricu i Krašić

https://www.gospa-sinjska.hr/

Vjernici Župe Gospe Sinjske i župa samostanskog okružja u prigodi 25. obljetnice od proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, u subotu 28. listopada hodočastili su Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke i Stepinčev Krašić. Podsjetimo, u bistričkom je svetištu sveti papa Ivan Pavao II., 3. listopada 1998. blaženim proglasio zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, a blago je preminuo u Krašiću 10. veljače 1960. godine.

Dolaskom u Svetište Majke Božje Bistričke, vjernici su imali mogućnost za sakrament ispovijedi. Misnim slavljem za hodočasnike u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije predsjedao je rektor Svetišta i župnik vlč. Domagoj Matošević koji je pozdravio vjernike iz „Marijinog Sinja“, Svetišta i Župe Čudotvorne Gospe Sinjske. Za vrijeme misnog slavlja bračni parovi s područja bistričke župe i okolnih mjesta obnovili su bračna obećanja i proslavili 25. i 50. obljetnicu sklapanja sakramenta svete ženidbe. Bazilika i prostor oko svetišta bio je ispunjen brojnim hodočasnicima koji su pristigli iz raznih krajeva naše domovine. Hodočasnička skupina iz Sinja bila je najveća skupina sa 220 hodočasnika.

Nakon misnog slavlja vjernici su iskoristili vrijeme za osobnu molitvu i razgledavanje svetišta. Prije polaska prema Krašiću vlč. Matošević upoznao je vjernike iz Sinja s povijesti Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i štovanjem Gospe Bistričke i kipa koji datira iz 15. stoljeća. Kip se najprije nalazio u svetištu na Vinskom Vrhu, ali je u 16. stoljeću bio premješten u bistričku crkvu, gdje je zakopan, opet pronađen, pa ponovno zazidan. Konačno je otkriven 1684. godine. Kip je prigodom proslave dvjesto i pedesete obljetnice svetišta 1935. svečano okrunjen, u prisutnosti više od trideset tisuća vjernika. Gospa je kroz sve vrijeme postojanja svetišta bila nada i utjeha vjernome narodu, kazao je vlč. Matošević.

Vlč. Matošević upoznao je hodočasnike i s novijom povijesti Nacionalnog svetišta koje godišnje organizirano i pojedinačno posjeti do milijun hodočasnika. Iza samog svetišta uređena je i velika „crkva na otvorenom“, na kojoj se može okupiti velik broj hodočasnika kao i kalvarija s križnim putem čije su postaje izradili neki od najpoznatijih hrvatskih umjetnika. Također je istakao lijepu suradnju koje Svetište ima s lokalnim i županijskim vlastima na razini unaprjeđenja infrastrukture i uređenja svetišta. Na odlasku vjernici su učinili zavjet oko oltara Majke Božje Bistričke kojeg je darovao Hrvatski sabor 1715 godine.

Nakon Marije Bistrice hodočasnici su posjetili Župu Krašić i mjesto štovanja blaženog Alojzija Stepinca gdje je Stepinac proveo posljednje godine života. Dolaskom u Krašić zvona župne crkve Presvetoga Trojstva pozdravila su hodočasnike iz sinjske župe. Riječi dobrodošlice uputio je župnik vlč. Ivan Vučak koji je prisutne upoznao životom blaženog Alojzija Stepinca, progonom komunističkih vlasti nakon završetka 2. svjetskog rata kada su ga te iste vlasti optužile za suradnju s ustaškim režimom. Velečasni Vučak posebno je istakao ljubav blaženog Stepinca prema Domovini Hrvatskoj, podsjećajući prisutne na poznatu blaženikovu rečenicu: „U ljubavi svojoj prema domovini i narodu ne dam se ni od koga natkriliti“. Posjet Krašiću završio je razgledavanjem Spomen doma odnosno župne kuće u kojoj je bl. Alojzije Stepinac proveo godine zatočeništva u Krašiću. U spomen domu se nalazi zbirka predmeta i svih osobnih stvari koje je blaženik koristio, a čitavi prostor zrači toplinom, svjedoči uspomenom i prenosi duboku vjeru i poruku iz mučeničkih Stepinčevih dana. Stepinčev Krašić smo napustili molitvom za proglašenjem svetim blaženog Stepinca, moleći njegov zagovor za hrvatski narod da ostane uvijek vjeran Bogu i Majci Božjoj.

Na hodočasničkom putu vjernike su pratili gvardijan fra Marinko Vukman, župnik fra Antonio Mravak te franjevački bogoslovi fra Teo Tadić i fra Šimun Suton.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button