Vijesti

[FOTOGALERIJA] – Služba Muke Gospodnje, obred Velikog petka u crkvi Gospe Sinjske

Iznimno jedini dan u godini nema mise već se posebnim bogoslužjem spominjemo Kristove muke. Ona za nas nije znak poraza već očitovanje Božje ljubavi koja ide do kraja. U Svetištu Gospe Sinjske obred Velikog petka započeli smo u 19 sati.

Svećenici su na početku obreda s ministrantima došli ispred oltara i prostrti se u znak Isusova muke i predanja. Svi su vjernici kleknuti i u tišini se pripremili za spomen slavlje Isusove muke i smrti.

Nakon pjevane Muke po Ivanu uslijedilo je kratko tumačenje otajstva križa koje je održao fra Ante Krešo Samardžić, a onda je slijedila Sveopća molitva u kojoj smo molili i za ljude u Ukrajini i u svim ratnim područjima svijeta, za one koji su pobjegli od terora nasilja i lišeni su svojih domova, za sve one koji riskiraju svoje živote kako bi obranili i zaštitili slabe i progonjene.

Vrhunac je današnjih obreda je otkrivanje i klanjanje Križu. Svećenik je s ministrantima donio Križ i pozvao vjernike da se poklone. Nakon otkrivanja Križa vjernici su ga mogli poljubiti u znak zahvale i vjernosti Isusu. Kroz vrijeme klanjanja i ljubljenja Križa zbor je pjevao: Puče moj i Pristupilte bliže.

Treći dio današnjeg obreda je Pričest kojoj su ispovjeđeni vjernici u velikom broju pristupili i tako se otajstveno sjediniti s Kristom koji je za nas umro.

Nakon pričesti uslijedila je procesija ulicama Grada uz meditaciju i pučke pjesme. Kad se procesija vratila u crkvu zbor je otpjevao Ispovidite se, te su se svećenici i vjernici razišli u tišini.

banner

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button