Vijesti

Fra Gabrijel Jurišić proslavio Dijamantnu misu

https://www.facebook.com/Gospa-Sinjska

Jučer je u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske fra Gabrijel Jurišić proslavio svoju Dijamantnu misu.

Rodio se daleke 1934. godine u Baškoj Vodi, u vrijeme kad mu je otac bio utamničen.

Završio je osnovnu školu u rodnom mjestu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju i Zagrebu, stupio je u Franjevački red na otočiću Visovcu (1951.) i uzeo redovničko ime Gabrijel (Božja snaga) koje mu i dolikuje, jer odiše snagom punine života.
Poslije Mlade Mise (19. 7. 1959.) nije dugo djelovao u župskom pastoralu, nego je poslan na studij u Zagreb i kad je diplomirao imenovan je profesorom grčkoga i latinskog jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju (1966.-2004.).

Od 1974. godine fra Gabrijel je urednik zbornika „Kačić“, a uredio je i preko 80 drugih svezaka te napisao brojne znanstvene i popularne članke.
Iako, jednostavan i skroman, pravi fratar iz naroda i za narod, vršio je i neke druge službe: ravnatelj gimnazije i sjemeništa, definitor i vikar Provincije Presvetog Otkupitelja, generalni vizitator Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Provincije Sv. Križa Bosne Srebrne. Bio je član Nadbiskupijskoga svećeničkog vijeća, Plenarnoga vijeća Provincije Presvetoga Otkupitelja, Matice hrvatske, Hrvatskog arheološkog društva, Hrvatskoga mariološkog instituta, dopisni član Papinske međunarodne marijanske akademije (Rim), Hrvatskog žrtvoslovnog društva i još nekih udruga.
Dobitnik je nekih nagrada i priznanja, npr. Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi (1998.), Nagrade grada Sinja za životno djelo (2003.) Županijske nagrada za životno djelo (2014.) i Nagrada Slobodne Dalmacije „Don Frane Bulić“ za životno djelo na području znanosti (2019.).

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button