Kultura

Gaj Laberije nezaobilazna turistička atrakcija

Na poziv organizatora Udruga PKD “Gaj Laberije” upriličila je dio projekta “Antička straža” za potrebe turista koji su u obilasku Sinjskih znamenitosti.

Tridesetak turista dočekali su rimski Centurion, Robert Santo (Pišta) i VD zapovjednik kohorte Delmata, Dejan Poljak kod stele Gaja Laberija u ulici Vrlička 10.

Dejan Poljak predsjednik udruge primio je grupu i uručio svakom gostu turističke propagandne materijale. Pozdravio je sve goste te ih upoznao da se nalaze kod rimskog spomenika Gaja Laberija (dječaka sa loptom starog 2000. godina) o kome je FIFA međunarodna nogometna federacija pisala u svom biltenu “ARHEOLOGIJA I NOGOMET” 1969. godine. Prepričao im je povijest dolaska stele od Garduna do trenutne lokacije. Ko ga je otkrio, doveo stručnjake i kad je bila prva euforija senzacionalnog otkrića.

Pozvao je turiste da mogu u sklopu Dana Alke i Velike Gospe u 2023 godini doći i pogledati Utakmicu Delmata i Rimljana koja će biti nedjelja, 30.07.2023. godine.

Nadolazeće svjetsko prvenstvo u nogometu FIFA WORLD CUP KATAR 2022 ponovno nam otvara velike mogućnosti da iskoristimo spomenik u promociji grada Sinja i Republike Hrvatske kao kolijevke nogometa – rekao je predsjednik udruge Dejan Poljak.

Povezani članci

Back to top button