Vijesti

Galerija Sikirica nastavlja s programom: u subotu radionica Andreje Kulunčić kao uvod u jesensku shemu

U subotu, 18. rujna, od 10:00 do 13:00 sati u zgradi Palacine, kao dio projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ umjetnica Andreja Kulunčić održati će radionicu o angažiranim umjetničkim projektima koji se bave položajem žene u različitim društvenim kontekstima.

Na radionici će biti predstavljeno pet projekata koji se na različite načine fokusiraju na položaj žene u vrlo određenim društvenim situacijama, te recentni projekt koji se bavi pitanjem izostavljanja ženskog iskustva iz povijesne naracije (HIStory / HERstory) na primjeru Golog otoka. Projekt INDEX.ŽENE (2007.- 2014.) bavi se položajem žena u Splitu, Napulju, Beogradu i Ljubljani registrirajući kako svoju poziciju definiraju žene birajući između tri ponuđene opcije, zadovoljna, diskriminirana ili zlostavljana; SAMO ZA AUSTRIJANCE (2005.) se bavi latentnim predrasudama i diskriminacijom stranih radnica u Austriji; NAMA: 1908 ZAPOSLENIKA, 15 ROBNIH KUĆA (2000.) sudbinom radnica koje rade u poduzeću pred stečajem; Projekt ISTE (2017. – 2018.) bavi se diskriminacijom žena različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih pripadnosti u Zagrebu kroz seriju plakata po gradu i animacijom na društvenim mrežama. U KRUGU (2012.) zaokružuje temu položaja žene u suvremenom društvu kroz psihoterapijsku seansu u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče s pacijenticama koje boluju od depresije, i pitanjem: Zašto dva puta više žena nego muškaraca obolijeva od depresije? Posljednji, recentni projekt VI STE PARTIJU IZDALE ONDA KADA JE TREBALO DA JOJ POMOGNETE (2019. – ) u fokus stavlja uspostavljanje ženske memorije na traumatičnu prošlost političkih zatvorenica na Golom otoku i Sv. Grguru u periodu raskola Tito-Staljin.

Iz Galerije Sikirica pozivaju sve zainteresirane za sudjelovanje da svoju prijavu pošalju na e-mail galerija.sikirica@gmail.com (ime i prezime, kontakt telefon). S obzirom na specifičnost teme, posebno pozivamo prosvjetne djelatnike i stručne suradnike u okviru obrazovnog sustava koji će kroz radionicu otkriti mogućnost približavanje ove kompleksne teme djeci i mladima na jedan drukčiji način, kroz interpretaciju umjetničkih formi i praksi i zanimljivu analizu umjetničkih djela koja posredno uče i educiraju o teškoćama i izazovima s kojima se žene suočavaju (financijska ovisnost, društvena marginalizacija, nasilje).
Projekt je financiran sredstvima Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

O AUTORICI:

Andreja Kulunčić je vizualna umjetnica koja u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. Uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije. Često zahtijeva od publike aktivnu suradnju i “dovršavanje” djela. Dio procesa u nastajanju rada često je multidisciplinarnost, u kojoj se specifične umjetničke vještine nadopunjuju komplementarnim vještinama iz drugih područja. Od 2009. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput: Documenta11 (Kassel, Njemačka), Manifesta4 (Frankfurt/Main, Njemačka), 8.Istanbulski Bijenale (Turska), The American Effect (Whitney muzej američke umjetnosti, New York), 10.trienala Indije (New Delhi), Liverpoolski Bienale (UK), Day Labor (P.S.1, New York). Stipendijama: MUAC&SOMA (Mexico City), University of Johannesburg (Južna Afrika), Art in General (New York), Walker Art Center (Minneapolis), Artspace (Sydney), u sklopu 10. trienala Indije (Jaipur).

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button