Vijesti

GDCK Sinj – dogovorena suradnja sa Crvenim križem grada Wolsfberga u Austriji

Grad se nalazi unutar Lavanttalskih Alpa , zapadno od lanca Koralpe u dolini rijeke Lavant , lijeve pritoke Drave . Na sjeveroistoku, cesta do planinskog prijevoja Packsattel povezuje Wolfsberg s Voitsbergom u Štajerskoj . Općinsko područje Wolfsberga od 279 km 2 (108 četvornih milja) četvrto je po veličini u Austriji.

Zahvaljujući angažmanu našeg Sinjanina  g. Marija Romca koji živi i radi u Austriji napravljen je prvi korak u budućoj suradnji gradskih društava Crvenog križa Sinja i grada Wolsferga.

Poznat nam je sportski uspjeh Marija koji je od nogometaša došao do trenera sa UEFA  licencom i trenutno je sportski  direktor kluba WAC Wolsfberg. Dosta vremena provodi u Lijepoj našoj tako da i  njegovi austrijski prijatelji sve  više pohode u naš kraj. Upoznali su i Sinj i njegove kulturne i povijesne znamenitosti. Njihov grad Wolsferg pripada srednjovjekovnom vojvodstvu Koruške. Grad iznimne ljepote i grad koji slovi za sportski grad s obzirom za veliku raznolikost bavljenja sportom od kojih ističemo i konjički sport. Broj stanovnika je kao i kod nas. Sama jezgra grada broji oko 25 tisuća žitelji čiji su posjedi ozakonjeni još početkom drugog tisućljeća u vremenu cara Henrika II ( 1007.g.)

U delegaciji prijatelja iz Austrije bili su g. Schifferl Martin, ravnatelj CK Wolsferberg i DI Monsberger Markus njegov zamjenik. Domaćine iz Sinja su predvodili ravnatelj GDCK Sinj g. Ante Zorica, dr. Ivan Nasić  i predsjednik CK Sinj g. Ante Omrčen.

Obje delegacije su prezentirale svoj rad i ciljeve buduće suradnje. Iako aktivnosti austrijskih gostiju se ostvaruju najvećim dijelom kroz službe hitne pomoći rad na humanitarnom polju je zajednički u svim društvima crvenog križa čija načela humanosti i neutralnosti daje sponu budućoj suradnji. Nakon razgovora i druženja gosti su posjetili Muzej Alke i druge gradske znamenitosti te je najavljen uzvratni posjet u ljetnom raspustu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button