TemeVijesti

Generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić na noći Hercegovaca – „Bolje da smo ostali švercat škiju“

https://fenix-magazin.de/foto-velika-zabava-na-hercegovackoj-veceri-u-filderstadtu-kod-stuttgarta-okupilo-se-oko-1-400-hrvata-i-njihovih-prijatelja/

U Filderstadtu kod Stuttgarta u subotu uvečer održana je 21. po redu Hercegovačka večer koja je u dvorani Rundsporthalle okupila oko 1.400 Hrvata i njihovih prijatelja iz Njemačke i susjednih zemalja te Hrvatske i BiH.

Na samom početku večeri goste je pozdravio Zoran Primorac, predsjednik Hrvatske zajednice Hercegovina (HZH) iz Stuttgarta koja je organizator Hercegovačke večeri, a potom je  gvardijan u Svetištu Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, koji je stigao iz Sinja, pozdravio publiku, izmolio molitvu Oče naš, a potom i svima u dvorani udijelio blagoslov.

Nazočnima se obratio i generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić te ukazao na važnost očuvanja svoje kulture, jezika, tradicije o vjere. Govorio je o važnosti ovakvih večeri u smislu njegovanja ljubavi prema rodnom kraju. Generalni konzul Sablić pozvao je sve nazočne da upišu djecu na Hrvatsku nastavu, jer je upravo jezik jedna od najvažnijih odrednica našeg identiteta. Oni ne uče samo hrvatski jezik, nego i povijest i svojevrstan domovinski odgoj.

Kazao je: „Ako nam djeca u iseljeništvu zaborave svoj jezik, svoju kulturu i svoju vjeru, bolje da nikada nismo napustili svoja ognjišta. Bolje da smo ostali, ja na Tijarici, a vi u Hercegovini i da smo ostali miješati puru na kominu poput naših djedova i pradjedova i da smo švercali škiju preko granice. Djedovi su držali do svojih običaja i bili ispravni“. Generalni konzul je također rekao kako su jedni od prvih koji su stali u obranu Hrvatske upravo bili brojni Hrvati iz BiH i to je ta neraskidiva veza. Također je rekao da se nada da ubrzo neće biti ni granice između Hrvata u BiH i Hrvatske.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button