Vijesti

GI “Ne dajmo Gredu!” priopćenje o javnoj raspravi o Studiji utjecaja na okoliš

Građanska inicijativa ‘Ne dajmo Gredu!’ propituje regularnost postupka upućivanja na javnu raspravu Studije o utjecaju na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju „Greda

Dana 03. lipnja 2020. g. Građanska inicijativa ‘Ne dajmo Gredu!’, uputila je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike  i Splitsko – dalmatinskoj županiji,  Upravnom odjelu za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije,  pitanje u kojoj je fazi postupak upućivanja na javnu raspravu Studije o utjecaju na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju „Greda“, Investitor Beton – Hrvace d.o.o. iz Hrvaca.

Iz nadležnog Ministarstva dobili smo informaciju da je Odluka o upućivanju predmetne studije donesena i upućena nadležnom Upravnom odjelu dana  28. travnja 2020.

Iz nadležnog Upravnog odjela Splitsko-dalmatinske županije potvrđeno nam je da je predmetna Odluka zaprimljena 08. svibnja 2020.

Tek je  05. lipnja 2020., dva dana nakon našeg upita,  Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije, oglasio javnu raspravu o Studiji o utjecaju na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju „Greda“, Grad Sinj, KLASA: 351-01/20-01/0595, Ur.broj: 2181/1-10/12-20-0002, a na temelju Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 28.04.2020 g.

Imamo razloga vjerovati da se u postupanju odstupilo od standarne procedure.

Naime, s obzirom na dosadašnju praksu naslovljenog Ministarstva, ‘Informacija o odluci da se Studija o utjecaju na okoliš upućuje na javnu raspravu’,  objavljuje se, istovremeno sa studijom o utjecaju na okoliš,  na internetskim stranicama nadležnog Ministarstva najkasnije u roku od 5 radnih dana  od dana donošenja Odluke o upućivanju studije na javnu raspravu, što je izostalo u slučaju Studije utjecaja na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju ‘Greda’.

Prema popisu ‘Procjena utjecaja zahvata na okoliš (PUO), PUO postupci 2019.’, objavljenim na internetskim stranicama nadležnog Ministarstva, za 20 postupaka koji su tijeku, ‘Informacije o odluci da se studija upućuje na javnu raspravu’, objavljivane su najkasnije u roku od 5 radnih dana od dana donošenja Odluka o upućivanju studija na javnu raspravu.

Odluka o upućivanju Studije o utjecaju na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijkom polju ‘Greda’, Grad Sinj, donesena je 28. travnja 2020. Infomacija o tome još uvijek nije oglašena na internetskim stranicama nadležnog Ministarstva, kao ni Studija o utjecaju na okoliš.

Iz ovoga je jasno da se u konkretnom slučaju radi o određenoj vrsti izuzetka u postupanju i da u ovom slučaju nije postupljeno na način kako to propisuje zakon, uredba i na način kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike inače postupa u činjenično i pravno identičnim situacijama.

Ovaj izuzetak ne može se opravdati situacijom uzrokovanom COVIDOM-19, što možemo potkrijepiti dinamikom postupanja u drugim postupcima koji se vodi pred nadležnim Minsitarstvom.

Ovim putem obavještavamo javnost da smo s današnjim danom od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražili očitovanje po ovom pitanju. S nestrpljenjem iščekujemo odgovor koji ćemo objaviti javno, odmah po primitku.

Građanska inicijativa ‘Ne dajmo Gredu!’

Povezani članci

2 Komentara

 1. Ispitati:
  tko je imenom i prezimenom u Sinju dao zeleno svjetlo da se to čudovište stavi u prostroni plan
  tko je imenom i prezimenom u županiji dao zeleno svjetlo za ovo
  tko je imenom i prezimenom u ministarstvu dao zeleno svjetlo za ovo

  Institucije su ljudi, ne dopustiti da se pod imenom institucije neko krije iz nečasnih radnji

  12
  2
 2. Glavice 2020:
  Kamenolom sadre, kamenolom u smradovu, kamenolom na gredi, ekocid na Despituši, po zdravlje opasno priširenje aerodroma, ruševni dom folklora, skolsko igralište bez ograde i koševa, crkva bez zvonika, kanali umisto nogostupa…. Apokalipsa.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button