Kultura

Glazbena večer na utvrdi Kamičak – jazz koncert

Kamičak, tvrđavica deminutivnog imena, ali beskrajnog potencijala, nedavno je zasjala novim sjajem zahvaljujući obnovi u sklopu projekta Sinj u sridu.
Prije 307 godina sagrađen neveliki bastion zvjezdolika tlocrta, bijaše tada promatračnica s kulom sa satom, još i danas u potpunosti funkcionalnim. Zvono, izliveno u jednoj od najpoznatijih ljevaonica Colbachini u pokrajini Veneto u Italiji, nepogrešivo kazuje vrijeme usprkos stoljećima.
Autentična i jedinstvena pozornica pod vedrim nebom idealna je kulisa za koncerte koje vrlo uspješno niz godina organizira sinjska Turistička zajednica. Pomalo zanemareni žanrovi tradicijske, klasične i jazz glazbe u alkarskom gradu iznimno su dobro prihvaćeni. Na Kamičku su dosad nastupili Akademski harmonikaški orkestar „Ivan Goran Kovačić“, Sara Renar, Jazz swing kvintet „Repassage“, Puhački kvintet „Kalamos“ te od 2017. uz potporu Ministarstva kulture RH i jedinstveni samoborski udaraljkaški ansambl „Sudar Percussion“, etno glazbenica Dunja Knebl sa sastavom Kololira i etno sastav Veja. Svi su nastupi izazvali pravo oduševljenje, a ambijent stare utvrde pod zvijezdama pokazao se, baš sinjski, kao pogodak u sridu.
Ove godine očekuje nas izvanredan program: 17. kolovoza 2019. s početkom u 20:30 sati i završetkom u 23:00 sata Sinjanima i gostima najbolje od jazz glazbe predstavit će renomirani svjetski izvođači, Ratko Zjača – Stefano Bedetti i Nocturnal Four.
Ratko Zjača velikan je moderne jazz i improvizirane glazbe. Inovativan gitarist i autor brojnih samostalnih i suradničkih albuma, studirao je u Zagrebu, Rotterdamu i New Yorku. Kako sam kaže, otvoren je prema svim glazbenim stilovima, počevši od američkog jazza, indijske klasične glazbe, engleskog rocka i europske klasične glazbe. Grijeh bi bio propustiti njegov nastup u pratnji vjernog Nocturnal sastava – Renato Chicco, Stefano Bedetti i Antonio Sanchez.

 

Glazba može promijeniti svijet.“ – L. van Beethoven
„Kad riječi iznevjere, glazba progovara.“ – H. C. Andersen
„Bez glazbe, život bi bio pogreška.“ – F. Nietzsche

Povezani članci

Back to top button