Politika

GO HDZ Sinj – besplatni internet NE-ĆE-TE

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti:

U „moru“ propusta i nezakonitosti o kojima smo prethodno pisali, nekako je ispod radara prošla činjenica da je Grad Sinj odlukom gradonačelnika Bulja odustao od projekta WIFI4EU, koji se uspješno proveo u mnogobrojnim sredinama u Hrvatskoj i EU ( https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/wifi4eu-beneficiaries-maps ).

Podsjećamo, projekt je odobren u svibnju 2019.g. ( https://www.sinj.hr/sinju-od-eu-15-tisuca-eura-za-wi-fi-punktove-po-gradu/ ), a u ožujku 2021. godine nakon provedene javne nabave zaključen je i Ugovor o isporuci, instalaciji i puštanju u rad informatičke opreme za WIFI sustav na javnim površinama grada Sinja, koji je prema projektnom rješenju, brzim i besplatnim internetom trebao obuhvatiti cijelo uže područje Grada Sinja, unutar četiri mosta. Cijeli projekt trebao je biti sufinanciran bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 15.000,oo eura ili 115.000,oo kuna, koja sada i bespovratno propadaju, a Sinj koliko nam je poznato postaje prvi grad u Hrvatskoj koji je odustao od projekta nakon što mu je odobren vaučer.

Nikako ne možemo pronaći zdravorazumsko obrazloženje ovakvoj odluci, pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o mini ruter uređajima koji bi bili neprimjetno postavljeni po gradu, a ishodišna točka bila bi na stijenama ispod tvrđave Kamičak (ne na zidinama tvrđave) na kojima se nalaze rasvjetna tijela koja osvjetljavaju tvrđavu. Napominjemo kako sličnih mini ruter uređaja ima 4 ili 5 u prostorijama Gradske uprave u kojoj stoluje gradonačelnik Bulj.

Dok mnogi gradovi budućnost vide u brzom i besplatnom internetu tražeći u tome niz perspektiva, međuostalim i privlačenju digitalnih nomada iz cijelog svijeta, sinjski gradonačelnik Bulj ovakvim nerazumnim odlukama čini Sinju nepopravljivu štetu i vraća ga u kameno doba.

Kad već pričamo o ruter uređajima, internetu i teleoperaterima, ne možemo ne spomenuti kako već nekoliko godina traje saga o uklanjanju bazne stanice Telemacha s jedne privatne kuće na Radošiću. Tim povodom i gradonačelnik Bulj u listopadu prošle godine donio je Zaključak o uklanjanju te bazne stanice, a svojevremeno se kao aktivist i lancima vezivao ispred te kuće. Očekivano, nakon Buljevog Zaključka bazna stanica stoji i dalje na istom mjestu, ali je znakovito kako je u isto vrijeme dok je donosio Zaključak o uklanjanju bazne stanice Telemacha s kuće u Radošiću, gradonačelnik Bulj „ispod žita“ i suprotno pravilima o nabavi, krijući to od javnosti i vijećnika – za usluge mobilne telefonije Grada Sinja (plaćajući penale dotadašnjem operateru zbog prijevremenog raskida ugovora) odabrao upravo tvrtku Telemach, istu onu tvrtku s kojom je (navodno) u sukobu i koja opetovano odbija ukloniti protupravno postavljenu baznu stanicu.

Koji je motiv za ovakve odluke možemo samo nagađati, ali ako je i od Mira Bulja, previše je!

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button