Politika

GO HDZ Sinj – Godina predškolskog odgoja za zaborav

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti:

U tijeku su upisi djece u programe vrtića i jaslica Dječjeg vrtića Bili cvitak Sinj za pedagošku godinu 2022./2023.  Zadnji dan za podnošenje prijava je  srijeda 18. svibnja 2022. godine.

Djelatnost predškolskog odgoja je ključna djelatnost u djelokrugu Grada, pa ćemo se na ovu jako važnu temu osvrnuti na učinjeno u godinu dana mandata Mira Bulja.

Prvo nas žalosti što je prilikom usvajanja Proračuna za 2022. godinu, gradonačelnik Bulj sa svojim koalicijskim partnerom SDP-om, odbio naš amandman da se osigura besplatan vrtić za svu upisanu djecu, a da se za tu namjenu potrebnih 2 milijuna kuna namakne iz stavke za nova zapošljavanja (uhljebuljivanja) i gradnju nove zgrade gradske uprave.

Iako je cijelo vrijeme kao vijećnik Miro Bulj  kritizirao rad privatnog vrtića i najavljivao prekid suradnje te otvorenje novog gradskog vrtića, „doživio je sinkopu“ pa je suprotno od svega što je govorio, privatnom vrtiću povećao mjesečnu subvenciju po djetetu za 500 kn, s 950 kn na 1.450 kn, dok je odgajateljicama koje su potplaćene i koje rade s prevelikim brojem djece u skupini, povećao primanja za samo 5 % ili u prosjeku 100 kn. Dakle, privatnom vrtiću povećanje od       50 %, a odgajateljicama 5 %, što je u svakom slučaju sramotno, pogotovo u ovoj inflaciji.

Tom prigodom dogodio se još jedan biser. Miro Bulj odbio je amandman HDZ-a o ukidanju diskriminatorne odredbe da roditelji čija su djeca upisana u privatni vrtić plaćaju 10 % veću cijene od roditelja čija djeca pohađaju gradski vrtić. Amandman je odbio uz smiješno obrazloženje da amandman nije prošao savjetovanje s javnosti – što naravno nije potrebno,  ističući da je amandman dobar, pa da će ga on predložiti. Dakle zbog Mira Bulja i njegove taštine roditelji već 4 mjeseca plaćaju 10 % veću cijenu privatnom vrtiću, iako to ne bi trebali da je amandman HDZ-a bio prihvaćen.

Također ono što obilježava proteklu godinu mandata Mira Bulja je činjenica da nije otvoreno nijedno novo vrtićko odjeljenje niti dodatno mjesto u vrtiću.

Vrtić u Glavicama nije ostvario dovoljan broj bodova i nije prošao u proceduri za sufinanciranje kroz Natječaj EU  iz mjere 7.4.1.. Ta informacija se je krila od vijećnika i javnosti puna 4 mjeseca.  Nadamo se da će vrtić koji se planira otvoriti u crkvi Sv. Nikole u Brnazama i koji Grad u cijelosti financira vlastitim sredstvima do jeseni uspjeti ishodovati sve potrebne dozvole i suglasnosti.

Nova prilika je što je u programu Vlade RH i natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja RH koji je u tijeku, osigurano 1,2 milijarde kn za gradnju i opremanje novih vrtića. Nadamo se da gradska vlast neće protratiti i tu priliku.

Također prethodnu godinu obilježila je odluka gradonačelnika Mira Bulja da zbog neispunjenog obećanja o upisu  sve djece u vrtić, roditeljima djece koja su ostala neupisana isplaćuje mjesečnu pomoć u iznosu od 1.000 kn. Iako je mjera  prihvatljiva, istoj smo prigovorili navodeći kako nije posao gradonačelnika da dijeli novac nego da izgradi i opremi nove vrtiće, osigura provedbu Državnog pedagoškog standarda kako bi roditeljima omogućio da rade i tako skrbe za svoju obitelj.

Posebno smo mjeri prigovorili ističući kako je diskriminatorna zbog toga što prilikom upisa svi roditelji nisu bili upoznati s činjenicom da će se za neupisanu djecu dodjeljivati pomoć od 1.000 kn mjesečno. Zbog toga smo predlagali da se novčana pomoć osigura za svu djecu vrtićke dobi koja ne pohađaju vrtić, a što nije prihvaćeno.

Stoga pozivamo sve roditelje djece vrtićke dobi s područja Grada Sinja da do srijede podnesu prijavu za upis u dječji vrtić kako bi u slučaju da im dijete ostane neupisano, barem ostvarili pravo na pomoć u iznosu od 1.000 kn mjesečno.

Isto tako na dobrobit djece i roditelja, na dobrobit odgajatelja  kojima se moraju osigurati bolji uvjeti i veće plaće, ubuduće se nadamo ozbiljnijem i sustavnijem pristupu gradonačelnika Bulja i koalicije u gradskom vijeću  MOST – SDP,  ovoj za Sinj prevažnoj temi. Sinjski HDZ  podržati će svako rješenje koje tome doprinosi.

GRADSKA ORGANIZACIJA HDZ-a SINJ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button