Politika

GO HDZ Sinj – ” Kataklizma sinjske gradske vlasti”

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Sinj, Igor Vidalina prenosimo izvorno i u cijelosti: 

Razumijemo nervozu kod gradonačelnika Bulja koji na upite, dobronamjerne savjete i kritike odgovara lavinom lažnih i loše osmišljenih napada na HDZ, iako nijednom riječju nije odgovorio gdje je isparilo 200.000 kuna od zakupnine kafića u dvorani. Nije lako voditi Grad, biti u Županiji i u Saboru u isto vrijeme i mi ga tu potpuno razumijemo. Ono što ne razumijemo i ne možemo prihvatiti je da nam Grad stagnira i postaje talac njegovih političkih ambicija.

I dok pokušava lošim spinom za sve loše u gradu okriviti HDZ mi ga moramo podsjetiti da je zadnji gradonačelnik iz redova HDZ-a bio u mandatu davne 2001-2005.godine.

Nama je drago što je on nabrojao probleme grada Sinja, ali bi nam bilo još draže da ih je riješio ili barem započeo rješavati u 2 godine mandata koliko mu je prošlo.

I mi i građani znamo za te probleme, ali ih jedino on treba i može riješiti, a umjesto rješavanja problema on nudi demagogiju, konferencije i prozivanja. Ako ne zna kako riješiti probleme neka slobodno pita i mi, a vjerujemo i druge političke opcije u Sinju, smo mu spremni pomoći. Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati.

Umjesto stagnacije gradonačelnik nam nudi nazadovanje kao novi smjer upravljanja gradom. U njegovom radu su, nažalost, uočene nepravilnosti kao i pogodovanje o čemu inače voli u Saboru pričati naš „narodni“ gradonačelnik.

Pa krenimo redom:

  • Projekt solarnih ploča na gradskim sportskim objektima je kandidiran već izvjesno vrijeme. Izradu projektne dokumentacije Miro Bulj je dodijelio svom stranačkom kolegi iz Splita. Sve sportske udruge i klubovi se s pravom pitaju zašto projekt nije realiziran!?
  • Sveučilište u Splitu i Grad Sinj su prije više od godine dana potpisali sporazum o suradnji vezan za izvođenje sveučilišnog preddiplomskog studija Mediteranska poljoprivreda. Grad Sinj do danas nije bio u stanju ostvariti pretpostavke za pokretanje navedenog studija.
  • Grad Sinj kao jedini u Cetinskoj krajini je ignorirao projekt PRŠI – Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa, koji je sastavni dio Okvirnog nacionalnog programa. Problematika vezana za optiku se u Sinjskoj krajini smatra gorućom iz razloga što se vidno zaostaje. Dok drugi gradovi ulažu u izgradnju internet mreže nove generacije, Sinj će ostati na infrastrukturi iz prošlog stoljeća.
  • Sinj je grad sporta, NK Junak i KK Alkar su simboli grada u koje su se u posljednje dvije godine ubrizgala ogromna financijska sredstva, a rezultati su izostali, o čemu govori negativna reakcija navijača. Poznato je da se u klubovima nekoliko puta probijao planirani budžet, a da pritom nije napravljena dubinska analiza poslovanja i revizija.

Porazno je da gradska vlast nije prijavila projekte na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) za turizam. Zar gradski bazen, štale ili aerodrom ne zavrjeđuju investiranje europskim bespovratnim sredstvima!? Na bazenu i pratećim objektima se od provedene kupovine nisu realizirala nikakva ulaganja.

Gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj je tek potaknut reakcijom GO HDZ-a Sinj otvorio savjetovanje s javnošću oko prijedloga Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Sinja za 2023. godinu.

I zato gradonačelniku Bulju postavljamo nekoliko važnih pitanja, jer je to bitno za naše sugrađane:

  • Zbog čega je odbijen WIFI4EU, već ugovoreni bespovratni novac za besplatni javni internet koji bi služio turistima i domaćem stanovništvu?
  • Zašto se ulaganja u socijalne mjere ne vrše preko projekata koji se mogu prijaviti na nacionalno ili europsko financiranje što bi rasteretilo gradski proračun!?
  • Koliko je novca iz gradskog proračuna i proračuna gradskih tvrtki i ustanova isplaćeno odvjetniku Bulju!?
  • Zašto je uređenje prostora udruge umirovljenika o trošku Grada, bez javnog natječaja napravio vijećnik MOST-a!?
  • Kako opravdate slučaj cijepanja javne nabave radi dodjele unosnih poslova izrade projektne dokumentacije za projekte koji su već postojali u Gradu, sinu vašeg vijećnika,  a što je predmet istrage PNUSKOKA!?

Navedeno je samo dio tema koje smo otvorili, u nadi da će gradonačelnik Bulj napokon pokazati odgovornost i lokalnoj javnosti objasniti zašto grad Sinj drži kao taoca svoje nedorečene politike.

Naš grad je danas rekorder po broju poništenih natječaja i poziva, što se može samo staviti u kategoriju nesposobnosti gradske vlasti zbog koje nas čeka još teže razdoblje za koje građani Sinja neće imati strpljenja.

Stoga pozivamo gradonačelnika da prestane s javnim sramoćenjem Sinja i krene u rad, a ako se želi obratiti građanima možemo napraviti javnu debatu u kojoj ćemo zajedno s kolegama iz drugih političkih opcija iskomentirati probleme i potencijalna rješenja za naš Grad!

Igor Vidalina,

predsjednik, GO HDZ-a SINJ

Povezani članci

Back to top button