Politika

GO HDZ Sinj – Stop licemjerju, stop samovolji teleoperatera

Priopćenje GO HDZ Sinj prenosimo izvorno i u cijelosti:

Prekjučer smo obavijestili javnost o pogrešnoj i nerazumnoj odluci gradonačelnika Bulja o odustajanju od projekta WIFI4EU, koji se uspješno proveo u mnogobrojnim sredinama u Hrvatskoj i EU (preko 10 000 gradova), a koji je prema projektnom rješenju, brzim i besplatnim internetom trebao obuhvatiti cijelo uže područje Grada Sinja, unutar četiri mosta.

Nije istinit navod gradonačelnika Bulja plasiran u današnjem izdanju jedne dnevne tiskovine, kao i u gostovanju na Hit radiju, da je Sinjski HDZ prešutio činjenicu da se radi projekta WIFI4EU na Kamičku trebala postaviti „klasična“ bazna stanica. To se lako može provjeriti kod stručnih osoba ili tvrtke koja je trebala biti izvođač radova.

Ponavljamo, radi se o „neškodljivim“ miniruter WIFI uređajima, kojih ima u svakom stanu, kafiću ili instituciji, a koji bi bili neprimjetno postavljeni po gradu, a odustajanjem od tog projekta Gradu je nanijeta velika šteta. Podsjećamo kako je još prije 10 godina prostor sinjske Pijace pokriven besplatnim WIFI signalom u okviru projekta Hotspot Croatia, a koji je protekom vremena zastario i van upotrebe, te je projekt WIFI4EU bio izuzetna prilika za Sinj da se uz pomoć bespovratnih sredstava EU u iznosu od 15000 eura, građanima omogući brz (preko 30 Mbit/s) i besplatan internet.

Potpuno drugačija situacija je s baznim stanicama jakog elektromagnetskog zračenja, koje teleoperateri bez suglasnosti postavljaju na zgrade ili objekte u središtu grada, pogotovo u blizini naseljenih obiteljskih kuća ili stanova, što najoštrije osuđujemo, kao i bilo koji drugi oblik samovolje teleoperatera. Tu dajemo punu podršku građanima koji su direktno ugroženi u opravdanim zahtjevima za njihovo izmještanje.

Ponovno ukazujemo na licemjerno ponašanje gradonačelnika Bulja, koji dok javno protestira i prosvjeduje protiv teleoperatera, s tim istim teleoperaterima, u tajnosti, krijući to od vijećnika i javnosti, protivno pravilima o nabavi dogovara određene usluge za Grad. Primjer ugovora o mobilnim uslugama Grada Sinja zaključenim s tvrtkom Telemach Hrvatska, istom onom tvrtkom koja odbija ukloniti protupravno postavljenu baznu stanicu na Radošiću.

Kuloarske priče da je suradnja uspostavljena zbog pogodovanja gradskim vijećnicima s liste MOST-a, jeftinije usluge ili da je motiv bio sponzorstvo za sinjskog Alkara, za što je posebno bio zainteresiran dogradonačelnik Bobeta – nećemo komentirati.

Jednostavno smo stava kako suradnji Mira Bulja i grada Sinja s Telemachom, dok se bazna stanica ne ukloni s dimnjaka na Radošiću – nikako nije smjelo biti mjesta!!!
Vrijedi li obraz, a još više zdravlje naroda, jedno sponzorstvo za KK Alkar, kojim se pokrivaju skupo plaćena i promašena pojačanja iz inozemstva ili drugih krajeva Hrvatske, dok sinjska dica u Alkara nemaju mjesta?“

Kao politička stranka podržati ćemo svako zakonito rješenje koje će bazne stanice jakih i štetnih elektromagnetskih zračenja, bilo kroz prostorno plansku dokumentaciju ili na bilo koji drugi način maknuti od naseljenih obiteljskih kuća ili stanova, posebno predškolskih i školskih institucija.

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button