Vijesti

Godišnjica smrti dr.sc. Marka Veselice

Danas je godišnjica smrti dr.sc. Marka Veselice (09.01.1936. Glavice – 17.02.2017. Zagreb), hrvatskog političara, ekonomista i simbola žrtve i borbe za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Rođen u Glavicama, naš sugrađanin ostavio je neizbrisiv trag u modernoj hrvatskoj povijesti kao beskompromisni političar spreman da svoju vlastitu dobrobit podredi ideji suverene, moderne, europski orijentirane, demokratske Hrvatske.

Danas kada se sjećamo tog velikana njegova djela aktualna su više nego za njegova života. U vremenima društvene apatije, iseljavanja i nepovjerenja u političke elite Veselica se nameće kao rijetki primjer hrvatskog političara spremnog da nikada ne odustane od borbe za slobodu i svoje ideje Hrvatske budućnosti pa i pod cijenu dugogodišnje robije. Nažalost Veselicu često najviše spominju isti oni ljudi i politički akteri koji nisu spremni dijeliti njegovu žrtvu kasnih 80-ih pod jarmom totalitarnog režima, kojemu je on bio trn u oku, kao ni  90-ih godina kada na izborima nije bio nagrađen primjereno svom političkom značaju i vjerodostojnosti.

Mnogi koji zagovaraju njegova razmišljanja danas, su u razdoblju od 1986. – 1990. kada je Veselica bio bivši robijaš, politički disident, bez putovnice i praćen od UDBE pod etiketom „kolovođe hrvatske kontrarevolucije“  bježali od njega kao vrag od tamjana. Manja skupina domaćih domoljuba i Veseličinih prijatelja kao što su Mirko Križanac, Dujo Sablić, Mate Bogdan, Danijel Marić, dr. Neven Strukan, Stipe Gašpar, Marko Župić, Ante Čugura i Jozo Matić…, bili su tada spremni surađivati s njim, od kojih su mnogi kasnije bili i aktivni u Hrvatskoj demokratskoj stranci, koju je vodio Veselica i koja je bila aktivni sudionik i sinjske lokalne političke scene 90-tih i ranih 2000-tih.

Hrvatski Mandela je najbolji primjer kako se političari trebaju ponašati u borbi za svoj narod i treba nam trajno ostati zvijezda vodilja u ovim neizvjesnim vremenima kada nama država nije dosegla stupanj političke i ekonomske razvijenosti kakvu je Veselica sanjao i za koju je se borio.

Neka Vas u tom smjeru povedu ove prekrasne riječi Marka Veselice koje najbolje utjelovljuju njegov put:

“Ja zaista volim Hrvatsku, volim je kao rođenu majku, voljenu ženu i djecu, brata i sestru, prijatelje, zelene livade i pjev ptica, jer u svemu tome živi Hrvatska i sve mi govori o njenoj ljepoti, kao što je to divno izrazila njena himna “Hrvatskoj domovini”. Zaljubljen sam u njenu sudbinu, ma kakva ona bila i nikada je neću napustiti kao što majka neće napustiti svoje čedo, pa ni onda kada ona kažnjava njenu ljubav jer to je ljubav bez pogodbe i traženja naknade.”

Na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika MOST-a Mira Bulja, Gradsko vijeće Grada Sinja 26. veljače 2018. godine donijelo je Odluku o postavljanju njegove biste u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca.

Ujedno dva javna prostora u Gradu Zagrebu nose imena braće Marka i Vladimira Veselice. Odluka je to Gradske Skupštine Grada Zagreba, a inicijative za imenovanjem pokrenuo je Klub Sinjana u Zagrebu.

Tako je park koji je smješten s južne strane Ulice Divka Budaka koji je smješten na istočnom dijelu zagrebačkog naselja Peščenica nosi ime Vladimira Veselice. Šetnica na nasipu kod Save koja se proteže do Jadranskog mosta do ulice Gredice nosi ime Obala Marka Veselice.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button