Kultura

Gostovanje Andree Matoševića u ”Jesenjarenju”

Sinoć je u Galeriji Sikirica u okviru programa ”Jesenjarenja” gostovao Andrea Matošević, ugledni znanstvenik i nadasve zanimljiv predavač koji je sinoćnju publiku upoznao sa zanimljivom temom povijesti rudarenja u Labinštini. Predavanje ”Pod zemljom: antropologija rudarenja na Labinštini u XX. stoljeću” bavi se poviješću rudarenja, ali i gospodarskim i političko-društvenim aspektima rudarstva kao ljudske djelatnosti.

Nakon predavanja i razgovora s publikom, druženja je nastavljeno uz dokumentarni film ”Sretno” Dalibora Matanića, koji se također tiče priče o labinskim rudarima. Film prati događaje u rudniku Tupljak u blizini Labina, koji nakon zatvaranja 1998. godine započinje novi život u okviru umjetničkog projekta Labin ArtExpress, čime i radnici, koji su zatvaranjem rudnika ostali na ulici, dobivaju novi prostor afirmacije. Bivša i nova funkcija rudnika prikazana je kroz iskaze rudara i voditelja Labin Arta.

”Jesenjarenje” se pomalo se približava kraju, a ne predzadnjem susretu u programu će gostovati poznati splitski književnik, Nebojša Lujanović, čije je recentno izdanje, roman ”Južina” pokupio brojne nagrade stručne javnosti i publike. Roman se može čitati kao uzbudljivi krimić, ali i društvena kronika grada Splita, Dalmacije, pa čak i Hrvatske.

Povezani članci

Back to top button