Teme

Gotovo je – „ruši“ se Dalmatinka

Nekada hraniteljica i graditeljica Sinja koja je zapošljavala 2,7 tisuća radnica i radnika polako ide u sinjsku povijest.

Prije 80 godina, nakon Drugog svjetskog rata Vice Buljan izborio je kod državnih vlasti da se na livadi na istočnom rubu Sinja gradi predionica i tvornica konca koja je dobila ime “Dalmatinka”.

Tvornica je u zenitu s 2750 zaposlenih postala vodeći proizvođač konca za šivanje u srednjoj Europi. Tvornica “Dalmatinka” bila je Sinju okosnica razvoja. Osim plaće svojim zaposlenicima, tvornica je osiguravala novac za stambenu izgradnju, sport, kulturu i sve drugo.

Propašću dogovorne ekonomije i sa svim nedaćama koje su pratile privatizaciju, tvornica je otišla na „bubanj“ kod Trgovačkog suda u Splitu.

Kupac “Dalmatinke” je Business park d.o.o. iz Zadra koji je 30. ožujka 2018. godine u cijelosti uplatio iznos od 24,5 milijuna. Iz sudskog registra su vidljivi podaci da su vlasnici firme DENIS KATIĆ i ANTHONY NINČEVIĆ, da je osnovana 8. rujna 2017. i da je temeljni kapital 20.000,00 kuna. Firma je u prošloj godini ostvarila gubitak u poslovanju. Koju su budućnost vlasnici Business parka namijenili zemljištu “Dalmatinke” široj javnosti nije poznato ali je vidljivo da su vlasnici, suvlasnici ili članovi uprava firmi koje većinom imaju djelatnost u nekretinskom poslovanju.

Ono što je NL dr.Jadrijevića do sada nudila na tom prostoru su pusta i neispunjena obećanja o invenstitorima poput ‘Unitasa’ i ‘Frigus Lumen’, koji je u prostoru “Dalmatinke” namjeravao proizvoditi rasvjetna tijela.

Ima li poveznice između Business park d.o.o. i NL dr.Jadrijevića koji se spominju po sinjskim kuloarima, pokazati će vrijeme. Vjerojatan je scenarij da je Business park d.o.o. već zatražio promjenu GUP-a koji se odnosi na prenamjenu zemljišta “Dalmatinke” iz proizvodne u poslovno-stambenu zonu i tako uveća cijenu vrijednosti zemljišta kojeg je kupio. Dalje će gradonačelnica Kristina Križanac predložiti točku na sjednicu GV Grada Sinja za Izmjene i dopune GUP-a. Tada sve ostaje na 11 ruku vijećnika.

Takav pristup je neozbiljan i netransparentan te takav GUP vijećnici bez legitimacije kupca i njegovih namjera prema tom prostoru možda ne bi trebali prihvatiti. Sjetimo se samo „crnih pomidora“ ili Drage sadre d.o.o. sa tvornicom na Kukuzovac zoni sa samo dva radnika.

Foto:

Povezani članci

2 Komentara

  1. Ode hraniteljica majka…..Vice je napravio – Stipica je srušio…..

    9
    2
  2. Ostat će i Miro Bulj zapamćen u koaliciji ko jedan od prodavača.Miro uvati se krava…

    12
    3
Back to top button