Vijesti

Grad Sinj u 2023. godini zabilježio 18,98% više turističkih dolazaka i 24,57% više noćenja

Prema podatcima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, dostavljamo osvrt na turističke rezultate za područje grada Sinja i općina Dicmo, Hrvace i Otok.

Turistička zajednica grada Sinja na temelju podataka iz sustava e-visitor, za područje grada Sinja za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023., evidentirala je slijedeći turistički promet: u  94 smještajna objekata (1 hotel i 93 privatna smještajna objekata: OPG, apartmani, vile i kuće za odmor) boravilo je 14.133 gostiju, koji su ostvarili 33.787 komercijalnih noćenja. Time je postignut porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine od čak 18,98% u dolascima, te 24,57% u noćenjima. Također bilježimo porast u otvaranju novih smještajnih objekata. Tako je na području grada Sinja otvoreno njih 19 (povećanje od 25,33%). Valja istaknuti kako je gradonačelnik Miro Bulj, 28. rujna donio Odluku o raspisivanju novoga Javnog poziva za dodjelu potpora poduzetnicima,  kroz mjeru 4. Poticanje ulaganja u smještajne kapacitete kojom potiče ulaganje u turističku infrastrukturu omogućivši privatnim iznajmljivačima poticaje za svaki novotvoreni ležaj u 2023.

Prema strukturi gostiju na području grada Sinja najveći broj noćenja ostvarili su domaći gosti (10.870), a od stranih gostiju najbrojniji su Nijemci (6.571 povećanje od 22,14%), slijede Poljaci (1.850 ostvareno 98,81% od 2022.), zatim Francuzi (1.176 povećanje 18,91 %), Nizozemci (1.110 povećanje 48,99%), Britanci (926 povećanje 79,46%), Austrijanci (895 povećanje 154,99%), Grci ( 759 povećanje 3,97%), Korejci (739 povećanje 345,18 %), Bosanci i Hercegovci (715 povećanje 25,65%), Švicarci (653 povećanje od 194,14%) a slijede ih Belgijanci, Rumunji, Srbi, Slovenci, Kinezi, Talijani, Danci, Mađari, Česi…

U srpnju broj dolazaka povećao se za 29,48%, a noćenja 31,25%, kolovozu dolasci su se povećali za 3,47%, noćenja 7,56%, u rujnu dolasci 35,04%, noćenja 24,42%, dok je najveći broj povećanja noćenja od čak 59,91% zabilježen u listopadu s 30,70% više dolazaka u 2023. godini.

Ovi podatci govore u prilog kvalitetno odrađenim pripremama, marketinškim aktivnostima kao i sve kvalitetnijim turističkim ponudama. Trendu povećanja dolazaka i noćenja gostiju pridonijela je upravo zajednička suradnja svih dionika u turizmu. Prateći trendove ponude i potražnje kao i navike gostiju koji sve više žele istražiti destinaciju u koju dolaze (upoznati se s njenom tradicijom i svime što ona može pružiti), nudi se upravo autentični, jedinstven turistički proizvod.

Pored navedenih podataka o ostvarenim dolascima i noćenjima na području grada Sinja, moramo istaknuti i impresivne brojke dnevnih dolazaka gostiju.

U broju mjerljivih dnevnih dolazaka ističu se podatci za vrijeme svetkovine Velike Gospe, Alkarskih svečanosti, ali i posjeti našim muzejima: Muzeju Sinjske alke i Muzeju Cetinske krajine, Galeriji Sikirica te organiziranim kulturnim i sportskim događanjima od koje posebnu pažnju plijeni CroRace u organizaciji Grada Sinja.

U 2023. godini Grad Sinj i Općine Dicmo, Hrvace i Otok u 164 registrirana smještajna objekta, imale su  297 smještajnih jedinica s ukupno 1.022 stalna ležaja i 97pomoćnih ležajeva. Ostvarena su ukupno 52.392 komercijalna noćenja (9,64%) kroz 16.935 turističkih dolazaka (20,42%). Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u gradu Sinju i to 14.133 dolazaka (18,98 % više u odnosu na 2022.) s ukupno ostvarenih 33.787 noćenja (24,57% više u odnosu na 2022. godinu). U Općini Dicmo u 38 objekata ostvareno je 1.447 dolaska s 10.505 noćenja, u Općini Hrvace u 21 objektu ostvareno je 838 dolazaka s 5.029 noćenja, a u Općini Otok u 11 objaketa ostvareno je 251 dolask s 2.226 noćenja.

Iz navedenih podataka razvidno je da gosti na području grada Sinja borave u prosjeku dva dana, dok u kućama za odmor na području grada Sinja, općina Dicmo, Hrvace i Otok u destinaciji ostaju u prosjeku tjedan dana.

Također i ovdje bilježimo porast u otvaranju novih smještajnih objekata. Tako su na području općina Hrvace i Dicmo registrirana po četiri nova objekta.

 

Turistička zajednica grada Sinja, organizirala je brojne manifestacije tijekom cijele godine: Turist u svom gradu, Doručak na otvorenom za Uskrsni ponedjeljak, Dane cikloturizma u Sinju i Dugopolju, Nebesa metal fest i druge koncerte, Sinjski sajam sela, Predstavu Opsada Sinja 1715., Glazbene večeri na utvrdi Kamičak, foto radionicu Svijet u bojama, Edukativnu radionicu tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja, te po drugi put, Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta u Sinju koji bi nam trebao dati određene zaključke za razvoj vjerskog (religijskog) turizma koji je nama iznimno bitan segment.

TZGS organizirala je predstavljanja turističke ponude Grada Sinja, između ostalog, 20. veljače u Sinju i na Gljevu, na međunarodnom susretu Erasmus+, projekt „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“, s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja kvalitete upravljanja baštinom, kojeg provodi Gacko pučko otvoreno učilište Otočac kao glavni partner i Institut za etnologiju i folkloristiku kao pridruženi partner. Na temu nematerijalne baštine od 18. do 20. listopada u Sinju se održao i Godišnji skup Hrvatskog etnološkog društva s relevantnim stručnjacima našeg područja.

Ostvarili smo brojna gostovanja i predstavljanja ponude grada Sinja. Primjerice, 11. veljače. kroz projekt Muzeja Cetinske krajine – Sinj u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu prigodnom izložbom pod nazivom Oni dolaze… s članovima karnevalske udruge Didi s Kamešnice, gdje smo organizirali mimohod i prezentaciju pokladnih običaja. U organizaciji HTZ od 22. do 26. veljače svečano smo otvorili turistički sajam f.re.e. München 2023., na kojem je zemlja partner Republika Hrvatska, uz nastupe Gradske glazbe Sinj, Sinjskih alkara i momaka, Sinjskih mažoretkinja i članova HKUSD Peruća. Na prvom Festivalu zoomorfnih karnevalskih maski u Iserniji 26. i 27. veljače, svoj nastup su upriličili članovi udruge „Didi s Kamešnice“, kao i prigodom posjeta hrvatskoj nacionalnoj manjini u Montemitru u talijanskoj pokrajini Molise. Nastupom klape KUD Vrilo – Obrovac Sinjski u Vukovaru sudjelovali smo u manifestaciji Svi zajedno Hrvatsko naj  5. svibnja, a u Badenu i Beču od 16. od 18. lipnja kroz program Dani Alke u Badenu i Beču s prezentacijom nematerijalne kulturne baštine Cetinske krajine, s preko dvjesto sudionika, te lokalne gastronomije i enologije. Zatim, 7. listopada u Općini Sveti Petar u Šumi u Istarskoj županiji, sudjelovali smo u 23. izboru najuzornije Hrvatske seoske žene u organizaciji Udruge uzorne Hrvatske seoske žene s članovima Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja. Potom, 13. listopada u Splitu s prezentacijom gastronomije i običaja u sklopu programa Štorija o spize, kao i 1. prosinca prezentacijom gastronomije na Pelješcu kroz manifestaciju Dani otvorenih peljeških podruma. U ožujku smo održali besplatnu edukaciju za privatne iznajmljivače u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko dalmatinske županije.

Turistička zajednica grada Sinja dobitnica je tri značajna priznanja u 2023. godini:

– za promotivni video o nematerijalnoj kulturnoj baštini Didi s Kamešnice u Kategoriji etno Grand prix festivala, na prvom izdanju Festivala turističkog i etno filma  održanom od 5. do 6. listopada u Krku,

– za promotivni video o gradu Sinju,  Sinj – vodič kroz destinaciju, posebno priznanje  na 26. ITF CRO 2023.- INTERSTAS 2023. u kategoriji turistički promotivni filmovi/videa, održanom od 15. do 17. studenoga u Solinu,

Brončani suncokret, za kulturno turistički proizvod: Povijesno scenski spektakl Opsada Sinja 1715., na manifestaciji Suncokret ruralnog turizma 2023. u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, održanom 30. studenog u Osijeku.

U suradnji s HTZ-om, TZSDŽ, snimali smo dodatne promotivne materijale o nematerijalnoj baštini i gastronomiji našeg kraja, kao i samostalne nove promotivne video materijale u produkciji s Filmofil i ASMedia. U trećoj smo fazi izrade analitičkih dokumenata za razvoj cikloturizma u suradnji s firmom Trail i LTZ Vrlike, Trilja, Dugopolja i Klisa. Organizirali smo rad Turističkog informativnog centra na novoj adresi, Šetalištu bl. Alojzija Stepinca, od lipnja do studenog s ciljem bolje dostupnosti pružanja informacija turistima o kulturno – sportskim sadržajima i turističkoj ponudi grada. Kroz brojne javne pozive dobili smo dodatna sredstva za prijavljene programe u iznosu od 245.023,00Eura (1.846.125,70kn).

Predviđanja za 2024. godinu su također optimistična jer upravo rezultati iz 2023. godine potvrđuju kako je Republika Hrvatska jedna od popularnijih i sigurnih destinacija na svjetskom turističkom tržištu, a prema najavama taj trend se nastavlja kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, tim više što je novom nacionalnom Strategijom razvoja turizma RH i Zakonom o turizmu naglasak i težnja upravo na održivom razvoju i održivom, otpornom i inovativnom turizmu. Sukladno tome pripremamo se za brojna izlaganja na sajmovima emitivnih tržišta već od veljače, te nastavljamo s pripremama brojnih manifestacija koje nam predstoje u 2024. godini.

Zahvaljujemo se svim dionicima u turizmu na izvrsnoj suradnji, iznimnom radu i doprinosu u razvoju turističke infrastrukture, institucijama i udrugama Grada Sinja, Gradu Sinju, Turističkoj zajednici Splitsko – dalmatinske županije, Splitsko – dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Ministarstvu turizma i sporta  te LTZ Vrlike, Solina, Imota, Dugopolja i Trilja, općinama Klis, Dicmo, Hrvace i Otok.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button