Vijesti

Grad Sinj na 462 od 555 mjesta po stopi odvojenog sakupljenog otpada

Grad Sinj na 462. mjestu po stopi odvojenog sakupljenog otpada.
Odvojeno sakupljanje otpada je proces u kojemu se otpad sakuplja na način odvajanja prema njegovoj vrsti i svojstvima kako bi se olakšala obrada i sačuvala vrijedna svojstva otpada.
Jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati izvršenje obveze odvojenog prikupljanja problematičnog otpada, biorazgradivog otpada, otpadnog metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada.

Kao najbitniji element za funkcioniranje takvog načina odvajanja otpada je izgradnja reciklažnih dvorišta koji omogućavaju takvu praksu. Propisom EU do 1. siječnja 2020.godine Hrvatska je morala odvojeno prikupiti i reciklirati 50 posto otpada.
Za zemlje koje ne ispoštuju rokove predviđene su novčane sankcije Europske komisije koje, naravno neće platiti Država iz svog proračuna već će se kazna preliti na sve gradove i općine koji nisu uspjeli ispuniti kvotu od propisanih 50 posto do 2020. godine.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je 9. srpnja 2020. objavilo preliminarne podatke o odvajanju otpada za 2019. godinu .

Nažalost, dobrim rezultatima ne mogu se pohvaliti jedinice lokalne samouprave u Cetinskom kraju. Naime, Grad Sinj je na ljestvici od 555 vrednovanih jedinica, zauzeo 462. mjesto sa stopom odvojenog sakupljanja od tek 0.42%.

Ništa bolje rezultate nemaju ni susjedi. Grad Trilj je 465. sa 0.31%, Općina Otok 461. sa 0.43%, Općina Dicmo 475 sa 0.12% te Općina Hrvace na 477. mjestu sa 0.10% odvojenog prikupljenog komunalnog otpada.

Iz Ministarstva su naglasili da su navedeni podaci radni te da će finalne tablice biti objavljene početkom kolovoza. No, nemojmo se zavaravati, eventualni mali pomak se može dogoditi zbog statističke pogreške. Sve navedene jedinice lokalne samouprave imaju istog izvršitelja usluge, a to je Čistoća Cetinske krajine, koja još nema mogućnost korištenja reciklažnog dvorišta iako je dvorište izgrađeno još u travnju 2019. u gospodarskoj zoni Kukuzovac.

Zbog aljkavosti gradske uprave grada Sinja i Gospodarske zone Kukuzovac (GZK), na koju je prenesena uloga investitora, reciklažno dvorište, iako izgrađeno, nije funkcionalno više od godine dana.

Sada bi vjerojatno i šteta bila otvarati dvorište jer ipak su lokalni izbori sljedeće godine, stoga nije isključeno da ćemo u Cetinskom kraju na početak recikliranja čekati sve do ranog proljeća 2021.

Bilo kako bilo, iz Europske komisije neće imati razumijevanje za nesposobnost i nemar lokalnih samouprava, stoga u skorijoj budućnosti možemo očekivati novčane kazne koje će podrazumijeva se, platiti građani u obliku povećane naknade za odvoz smeća ili sličnih nameta.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Šta ćemo odvajati kad nas okolne općine zatrpavaju svojim smećem.

    3
    1
Back to top button