TemeVijesti

Grad Trilj iz EU fondova povukao desetorostruku vrijednost Proračuna

Prema analizi podatka Ministarstva financija, Grad Trilj se našao u top deset hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava per capita u razdoblju od 2013. do 2018. godine što nije začuđujuće s obzirom na to da je u našem velikom izboru za najbolji grad ušao u finale u kategoriji „Šampiona EU fondova“. Naime, Trilj je za svoje projekte osigurao oko 74 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava što je čak 10 puta više o njegovog temeljnog proračuna.

„Grad Trilj, među manjim gradovima uistinu je iz EU fondova povukao velika sredstva i po iznosu, a posebno po značaju tih sredstava za daljnji planirani gospodarski rast. Osigurali smo preko 74 milijuna kuna što deseterostruko premašuje naš temeljni Proračun… Mi samo nastojimo iskoristiti mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova. Teško da bi grad mogao osigurati tolika sredstva za mnoge projekte koji su sada u realizaciji bez toga i upravo EU fondovi su prilika“, kazao je gradonačelnik Ivan Šipić.

U Triju se tako, pomoću EU sredstava, u posljednjih pet godina započelo s mnogim i veoma značajnim projektima za razvoj grada. U tijeku je trenutno gradnja dvije poduzetničke zone od kojih je ona na području bivše tvornice Cetinke, specijalizirana za ICT sektor. Poduzetnički inkubator u sklopu Proizvodno uslužnog centra 3LJ je trebao bi biti izgrađen do kraja ove godine.

„Očekivanja od oba inkubatora zaista su velika i imamo brojne upite, poglavito mladih ljudi za buduće uvjete poslovanja u tim prostorima, a oni će zasigurno biti vrlo-vrlo povoljni, jer glavna njihova namjena i je stvarna pomoć poduzetniku kako mu radni prostor ne bi bio posebno opterećenje, posebno u početku rada“, istaknuo je gradonačelnik.

Jedan od dugoočekivanih projekata „Novi Trilj“, vrijedan oko 10 milijuna kuna, realizirat će se na prostoru bivše tvornice Cetinke gdje će se, osim ICT specijaliziranog poduzetničkog centra nalaziti i novi dječji vrtić s jasličkim prostorima.

„Imamo tu malo i simbolike jer stvarna nam je želja da naš “novi Trilj” posvećujemo mladima, pa eto i započinjemo s najmlađima“, kaže gradonačelnik.

Mladi, obitelj i nove demografske mjere inače su u fokusu grada pa se mnogo izdvaja za pomoć i potpore obiteljima, povećane su naknade za novorođenčad, odavno se financiraju udžbenici osnovnoškolcima, a uskoro kreće izgradnja i posebne stambene zone za mlade obitelji.

Nadalje, za projekt aglomeracije Trilj osigurano je 96 milijuna kuna, a istog je iznosa i vrijednost projekta CEKOM 3LJ, znanstveno – istraživačke infrastrukture, koji je nedavno bio u procesu evaluacije.

„Projekt bi trebao svojim razvojno-istraživačkim programima pripomoći malim i srednjim poduzetnicima u podizanju njihovih kapaciteta, npr, kreiranjem novih proizvoda i usluga, povećanjem dodane vrijednosti postojećim, poboljšanje tržišne pozicije, prezentacijom i promidžbom, brendiranjem sl. Specifično, projekt će doprinijeti korištenju i komercijalizaciji primjenjenih istraživanja samoniklog, ljekovitog i aromatskog bilja u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji“, objasnio je gradonačelnik.

Trilj je također jedan od mnogih hrvatskih gradova koji pomoću projekta ZAŽELI pomaže socijalno ugroženim građanima te je tako ovim projektom, vrijednim 4,7 milijuna kuna, zaposleno 25 žena na dvije godine. Osigurana su i sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture u zoni „Čaporice“, grade se biciklističke staze te novi Vatrogasni dom vrijedan 7,4 milijuna kuna.

„Grad Trilj priprema još projekata za nova sredstva iz EU fondova, a sve u svrhu podizanja kvalitete života svih koji žive na triljskom području’, zaključuje gradonačelnik Šipić.

Preuzeto s gradonacelnik.hr

Povezani članci

9 Komentara

 1. Ima kvaka, spona EU >>>(županija, država)>>>> Trilj /// a ne drito EU>>>> Trilj, lako je tako kad pomažu sa svih strana. Lako je tako. Ali zato Sinj (županiji i državi nepoznat grad) ima najbolje zaposlenike u svojoj administraciji, najbrže,, najefikasnije, najradišnije i baš zato Sinj je grad 22. stoljeća.

  7
  1
 2. Sinjani nećidu HDZ oni oće Bulja i Jadrijevića. Neka im ova dva rođaka namaknu sredstva u Zagrebu kad su oba gori poznata.
  Šipiću svaka čast triljani pametno biraju one koji mogu donit nešto iz Zagreba.

 3. Šipiću pozlatilo ti se sve jedino mi je krivo što si u HDZu ali ako je tako tako je. Bitno da su triljani pametno procijenili tko im može projekte i kune rješavat.

  5
  2
 4. Šipiću, svaka čast, budi primjer ovim ne radnicima iz Sinja!! Bravo Šipiću! Ovde skupa crveni plavi i bulji i ostale lakrdija nemaju pameti kao ti! Svaka čast.

  3
  3
 5. A tko je sinjane potra jadrijevicu, mozda hdz? Sipicu je sve na nu, izvolider.
  Opet iđe istocna obilaznica, glavice cuvajte kuce o od kamenoloma i od cesta kojie sluze drugima.

 6. Jakove, nikog ne fali i nikom ne viruj, svi imaju svoju racunicu. Spic je pred izbore cetnjanin, kad zavrse izbori triljanin. Trazis i imas potpiru kontra kamenoloma, ne utapaj ljude kojima se gomila smece iznad glava (mojanka). Razmisli, odakle smece sve stize pa onda daji pohvale. Virujem da su i brnazani potpisali peticiju kontra kamenloma u glavicama. Kazem, razmisli. Sinjani i okolna sinjska sela, budimo jedinstveni inace nas gaze i guze okolne opcine, zupanija, drzava.

 7. +guzi nas i nase gradsko vodstvo, i kontra njih se triba postavit ka da nisu nasi, zadnji primjera su vjetroparkovi, to malo planina i brda sve je namjenjeno vjetrenjačama a od njih ni jednog radnog mista.

  2
  1
 8. Ovi komentari pokazuju koliko smo zapravo primitivan svit! Šipić, Šipić, Šipić… Lipo izgleda u ovakvim tekstovima, a da je bilo zagrebat ispod površine našlo bi se mulja. Za početak, relativno je lako bit faca u gradu kad se na elegantan način riješiš oporbe (čitaj najobičnijih beskičmenjaka koji su svoje NAVODNO domoljublje prodali za mjesta u upravi za sebe ili svoje). Tako se i za Ževrnju pričalo da je lokalni Bog, a di je sad!?

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button